Un dinte lipsă poate fi rezultatul unei serii de factori. O persoană își poate pierde dintele în urma unui accident, unei intervenții stomatologice, igiene orale precare sau din cauza unei afecțiuni gingivale grave. Deși dintele reprezintă doar o mică parte din întregul nostru corp, fiecare joacă un rol important în masticație, vorbire, cât și în consolidarea stimei de sine. Pierderea unui dinte afectează toate aceste trei aspecte, motiv pentru care stomatologia modernă ne pune la dispoziție o soluție simplă și eficientă: implantul dentar. Există însă contraindicații sau un interval de vârstă recomandat atunci când vine vorba de realizarea unui astfel de implant?
Cuprins articol
Care este vârsta minimă recomandată pentru inserarea implanturilor dentare la copii și adulți
Implanturile dentare sunt piese de titan sub forma unor șuruburi. Ele se introduc sub gingie, în osul maxilarului, prin intervenție chirurgicală, cu scopul de a oferi suport dintelui artificial. Aceasta este cea mai populară și eficientă alternativă de înlocuire a unui dinte lipsă datorită aspectului natural obținut și a rezistenței dovedite în timp, spre deosebire de protezele dentare. Pentru ca intervenția să poată fi realizată cu succes, maxilarul pacientului trebuie să fie complet dezvoltat, ceea ce înseamnă că implanturile dentare devin o opțiune viabilă numai atunci când pacientul ajunge la maturitate. Acestea fiind spuse, de la ce vârstă putem apela la înlocuirea unui dinte prin implant dentar?
Înainte ca un pacient să poată beneficia de un implant dentar, trebuie să aibă un maxilar complet dezvoltat. În general, acest lucru se întâmplă numai spre sfârșitul adolescenței (la vârsta de 16-17 ani) sau în primii ani de maturitate, motiv pentru care medicul stomatolog rar efectuează intervenția pe pacienții mai tineri de 17 ani. Acestea fiind spuse, stadiul de dezvoltare al maxilarului cântărește mai mult decât categoria de vârstă în care se încadrează pacientul. În cazul adolescenților, se poate solicita efectuarea unei radiografii pentru a stabili dacă țesutul osos este pregătit pentru o astfel de procedură, deoarece o intervenție timpurie poate periclita rezistența și stabilitatea implantului. Vârsta minimă recomandată pentru inserarea unui implant dentar este de 21 sau 22 de ani, vârstă la care sistemul osos este complet dezvoltat.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
În cazul pacienților care consideră că au nevoie atât de un implant, cât și de aparat dentar, se recomandă montarea aparatului dentar înaintea inserării implantului. Odată ce implantul dentar este inserat, dintele artificial nu se va comporta la fel ca unul natural, din moment ce acesta este fixat în mandibulă și nu conține ligamente care să permită deplasarea.
Care este vârsta maximă recomandată pentru inserarea implanturilor dentare
Există o limită maximă de vârstă pentru inserarea unui implant dentar? Răspunsul este NU! Pierderea dinților naturali este o problemă stomatologică pe care mulți vârstnici o întâmpină, motiv pentru care implanturile dentare sunt o alegere comună în rândul pacienților de 60, 70, 80 sau chiar 90 de ani. În comparație cu protezele sau cu punțile dentare fixe, un implant se poate dovedi mult mai aspectuos și, cel mai important, durabil.
Chiar dacă, în teorie, nu poți fi prea în vârstă pentru a putea beneficia de un implant dentar, există afecțiuni asociate vârstei înaintate care te pot exclude numaidecât de pe lista pacienților eligibili.
Densitatea osoasă este un alt factor important care determină succesul implantului dentar. O persoană care a avut unul sau mai mulți dinți lipsă timp de mulți ani poate suferi de pierderea severă de masă osoasă sau de retracție gingivală. Cu alte cuvinte, dacă densitatea tisulară este redusă, atunci pacientul nu este un candidat potrivit pentru inserarea implantului dentar. Pentru a putea recrea volumul osos din maxilar, multe persoane apelează la grefa sau adiția osoasă. Cu ajutorul acestei proceduri, organismul poate produce țesut osos nou, astfel încât să se creeze o bază solidă pentru inserarea implantului.
Pacienții cărora le lipsesc mai mulți dinți sau au nevoie de o reabilitare totală a danturii pot beneficia de o dantură completă în 24 de ore prin inserarea unei proteze fixe pe implanturi. Această procedură este sigură, nedureroasă și permite reluarea activităților obișnuite încă din a doua zi
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Contraidicațiile implantului dentar
Persoanele vârstnice (și nu numai) pot suferi de o serie de afecțiuni grave, motiv pentru care unele proceduri chirurgicale reprezintă adesea un risc major pentru sănătate. În cazul de față, chirurgia dentară poate fi contraindicată.
Contraindicații absolute
Contraindicațiile absolute ale implanturilor dentare includ un accident vascular cerebral sau un infarct miocardic recent, protezele valvulare sau articulare, osteoporoza, tulburările de coagulare a sângelui, unele boli mintale, imunosupresia, hemoragiile, consumul de droguri, urmarea unui tratament oncologic, precum și administrarea intravenoasă a bifosfonaţilor.
Contraindicații relative
Contraindicațiile relative sunt legate de starea generală de sănătate a pacientului și pot include sarcina, declinul cognitiv, diabetul, dependența de tutun sau alcool, angina pectorală și unele boli autoimune.
Contraindicații locale
Există anumite circumstanțe sau sau schimbări fiziologice care pot împiedica temporar inserarea implanturilor dentare. De cele mai multe ori, astfel de probleme pot fi remediate înainte de realizarea intervenției. În această categorie intră igiena orală deficitară, bruxismul, volumul osos insuficient al maxilarului superior, alergia la materialele din care este confecționat implantul, sinusuri maxilare ce pot interfera cu implantul și afecțiunile locale ale mucoasei bucale sau ale osului alveolar.
Implanturile dentare îți vor permite să zâmbești, să mănânci și să vorbești din nou, fără a experimenta disconfort și, cel mai important, fără a periclita sănătatea celorlalți dinți. Recapătă-ți încrederea, pofta de mâncare și, în definitiv, pofta de viață!
Sursa foto: Pexels.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare