Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Amprenta si aplicarea lucrarii dentare – ce trebuie sa stii inainte de a merge la dentist? Iata cat este de important sa vizitezi regulat cabinetului medicului stomatolog!

Sanatatea orala este extrem de importanta, astfel ca este necesar sa vizitezi cu regularitate cabinetul medicului stomatolog. Mergand de cel putin doua ori pe an la dentist, ai posibilitatea de a detecta din timp eventualele probleme ce pot sa apara, precum carii, tartru sau alte situatii mai grave. In cazul in care este necesara efectuarea anumitor lucrari dentare, trebuie sa cunosti cei mai importanti pasi pe care trebuie sa ii faci, trebuie sa iti alegi un dentist care iti inspira incredere si trebuie sa fii familiarizat cu tot procesul in sine. 

1. Ce este amprenta dentara si la ce ajuta aceasta?

In momentul in care medicul stomatolog iti comunica faptul ca ai nevoie de o anumita lucrare dentara, este necesar ca acesta sa se asigure ca lucrarea respectiva ti se potriveste. Pentru acest lucru, este necesar ca stomatologul sa iti ia amprenta dentara. In felul acesta, va exista un mulaj perfect al danturii tale, astfel incat aparatul dentar sau proteza, sa aiba o eficienta maxima. Indiferent de tipul de lucrare pentru care optezi, amprenta dentara reprezinta piesa cheie in a avea un tratament proteic care sa dea roade. Tehnic, din punct de vedere stomatologic, amprenta reprezinta o copie in negativ a campului proteic. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui suport rigid si a unor materiale speciale (se aseamana la textura cu plastilina). Exista mai multe tipuri de amprenta, in functie de nevoile tale in calitate de pacient. 

 • amprenta unitara, ce se realizeaza pe un singur dinte. Aceasta se foloseste atunci cand toata dantura ta este perfecta, cu exceptia unui singur element.
 • amprenta sectoriala ce semnifica aplicarea unei lucrari pe un anumit sector al arcadei.
 • amprenta de hemiarcada, ce reprezinta aplicarea unei lucrari pe jumatate de arcada.
 • amprenta globala, ce semnifica aplicarea unei lucrari pe intreaga arcada.

Chiar daca amprenta dentara nu pare atat de importanta la prima vedere, aceasta este cruciala pentru laboratorul de tehnica dentara care urmeaza sa iti realizeze lucrarea. Cu ajutorul acestei amprente, ti se va construi o lucrare potrivita tie, care sa iti regleze muscatura, sa iti indrepte dintii, sau sa iti ofere o dantura sanatoasa si aspectuoasa.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

2. Lucrare dentara – la ce trebuie sa te astepti atunci cand calci pragul cabinetului medical? 

Orice persoana ar trebui sa calce pragul cabinetului medical cu regularitate. Daca pana acum nu te-ai interesat foarte mult de sanatatea ta orala, este timpul sa faci o schimbare in acest sens. Daca stii ca dantura ta prezinta anumite probleme, este necesar sa te ocupi de acestea in cel mai scurt timp cu putinta. Medicul stomatolog observa imediat daca este ceva in neregula cu dantura ta, astfel ca te poti baza oricand pe sfatul acestuia.

Daca este necesar sa optezi pentru o anumita lucrare dentara, trebuie urmati anumiti pasi, astfel incat totul sa se desfasoare conform planului:

 1. Consultul stomatologic;
 2. Constatarea problemei;
 3. Alegerea celui mai bun tratament ortodontic in functie de situatie;
 4. Aplicarea amprentei pentru a obtine un mulaj cat mai precis;
 5. Aplicarea lucrarii dentare;
 6. Vizitele regulate la control.

 3. Cat dureaza tot procesul de aplicare a lucrarii dentare?

Lucrarile dentare sunt de mai multe tipuri, iar pretul si durata procesului difera in functie de nevoile tale in calitate de pacient.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

 • Implantul dentar este o alternativa perfecta pentru care poti opta, intrucat acesta iti ofera libertatea de a manca, vorbi si socializa la fel ca inainte. Interventia de inserare a unui astfel de implant, presupune introducerea in os a implantului, peste care se ataseaza o coroana dentara. Timpul de aplicare difera de la lucrare la lucrare, insa pentru un singur dinte, interventia dureaza aproximativ jumatate de ora. Daca optezi pentru o lucrare completa a danturii tale, interventia dureaza cateva ore. Totusi, dupa inserarea unui astfel de implant, trebuie sa astepti cateva luni pana ca acesta sa se integreze perfect in os si sa poti beneficia de restaurarea proteica cu coroana dentara.
 • Puntea reprezinta restaurarea dentarea fixa, ce se utilizeaza pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Acest proces se realizeaza prin plasarea unui dinte artificial definitiv. Totusi, se poate folosi aceasta metoda pentru a inlocui maxim 3 dinti consecutivi, cu ajutorul anumitor stalpi implantati. Aici este destul de dificil de oferit un termen de aplicare, intrucat acesta difera de la persoana la persoana. Cel mai bine este sa consulti medicul tau stomatolog. 
 • Daca proteza dentara este solutia pentru tine, este necesar sa te inarmezi cu putina rabdare, intrucat timpul de asteptare din momentul in care faci programarea la stomatolog, pana cand ti se aplica proteza dentara, pot trece cateva luni. 

Amprenta pentru un dinte pe implant

Asadar, este extrem de important sa iti ingrijesti sanatatea orala, astfel ca specialistii recomanda vizite regulate la medicul stomatog. Daca este necesar sa optezi pentru o anumita lucrare dentara, documenteaza-te temeinic inainte de a face acest pas, astfel incat sa detii toate informatiile de care ai nevoie atunci cand calci pragul cabinetului stomatologic.

Sursa foto: Pexels.com

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884