Fraud Blocker Torus – Ce este și cum se poate remedia? - CisoMedical Skip to main content

Deși există o zonă localizată la nivelul craniului, numită torus supraorbital, afecțiunea cu același nume este diferită și are caracteristici individuale. Acest tip de torus reprezintă o excrescență osoasă, care poate apărea în diferite locuri la nivelul maxilarului, al cavității bucale sau al mandibulei. El este localizat pe creasta longitudinală a osului palatin și este acoperit de o mucoasă vascularizată.

Există mai multe tipuri de torusuri, care au însușiri diferite, în funcție de mai mulți factori. Afecțiunea poate fi remediată prin mai multe metode, însă este important să știi care este specificul fiecărei zone în parte și cum poate fi abordată în mod particular.

În acest articol, vei afla ce este torusul și cum se poate remedia o astfel de afecțiune.

Tipuri de torus – palatin, mandibular și lingual

 

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Cele mai des întâlnite tipuri de torus sunt cel palantin, cel mandibular și cel lingual. Fiecare dintre acestea au caracteristici specifice și se manifestă într-un anumit fel.

  • Torusul palatin este cel mai frecvent, fiind reprezentat de o creștere excesivă a unui fragment osos aflat la nivelul vălului palatin. El este localizat pe linia mediană a palatului dur, are o dimensiune inițială aproximativă de 2 centimetri și poate avea mai multe cauze, însă cea mai des întâlnită este consumul constant de alimente care au o duritate excesivă și pot genera leziuni la acest nivel. Totuși, există și cazuri în care acesta poate apărea pe un fond genetic deja existent – uneori, el prezintă o componentă ereditară, însă nu toate cazurile descoperite până acum sunt cauzate de acest aspect. Apariția sa are loc, cel mai des, la vârstă mijlocie, fiind mai des semnalată la pacienții de sex feminin. De asemenea, anumite etnii sunt mai predispuse către dezvoltarea unei astfel de afecțiuni.
  • Torusul mandibular este localizat la nivelul mandibulei, în apropierea zonei linguale și a premolarilor. În unele cazuri, afecțiunea poate fi unilaterală, însă, în majoritatea situațiilor, se remarcă o prezentă bilaterală a acestei excrescențe, atât pe partea stângă, cât și pe partea dreaptă. Aceasta este o formă de torus mai rar întâlnită și a fost observată, cu precădere, la bărbați și la etnii specifice, precum populația asiatică sau cea inuită.
  • Torusul maxilar este similar cu cel mandibular, însă poate fi regăsit la nivelul maxilarului.

Deși specialiștii au studiat apariția acestor formațiuni, cauzele nu sunt cunoscute în întregime. Dincolo de cele de natură genetică sau mecanică (manifestată prin lovituri sau printr-o masticație deficitară a unor alimente prea dure), există și o serie de alte posibile motive care pot duce la această afecțiune – diverse deficiențe, datorate fluctuației nivelului vitaminelor sau, dimpotrivă, a unui exces de calciu, de vitamina D sau de acizi grași, care pot influența dezvoltarea unei astfel de excrescențe osoase.

Cum se poate remedia torusul?

Torusul nu necesită, de regulă, o intervenție decât dacă afectează ortodonția, masticația sau dacă dezvoltă ulcerații. Acesta își poate schimba dimensiunea odată cu trecerea timpului, însă nu poate fi aplicat niciun tratament local – se recomandă intervenția chirurgicală doar în anumite situații, care pot afecta, printre altele, capacitatea pacientului de a mânca, de a bea sau de a vorbi (formarea sunetelor dentale poate deveni o problemă).

Procedura nu este complicată, iar efectele postoperatorii sunt similare cu cele ale oricărei operații de acest gen – te poți confrunta cu edem, inflamație, hematom și cu o ușoară durere. Medicii îți vor recomanda o medicație specifică, bazată pe o serie de antibiotice (pentru a preveni infecția), analgezice (pentru a diminua durerea) și antiinflamatoare (pentru a reduce inflamația). De asemenea, igiena locală este importantă în perioada de vindecare, fiindcă poate contribui pozitiv la acest proces, dacă este realizată în mod optim, recurent și eficient.

Prin urmare, torusul este o afecțiune care nu este catalogată ca fiind gravă și, de aceea, nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Este important să ai o conduită orientată către un stil de viață sănătos și să acorzi o atenție deosebită unor astfel de detalii. Mergi la controale periodice, însă nu te teme de probabilitatea apariției unei afecțiuni de acest gen – de regulă, ea este identificată la o investigație de rutină și poate fi abordată într-un mod facil și lipsit de stres.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Dacă ai descoperit o astfel de excrescență la nivel mandibular, palatin sau maxilar, este recomandat să apelezi la medici specialiști, care te pot sfătui în cunoștință de cauză, oferindu-ți cele mai bune soluții de tratament. Ai grijă de tine și de sănătatea ta!

Sursa foto: shutterstock.com

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884