Fraud Blocker Ce trebuie să știi despre gingivectomie - terapeutic și estetic - CisoMedical Skip to main content

Ai suferit o intervenție chirurgicală la nivelul gingiilor și ai constatat că acestea au revenit la starea inițială?

Sau poate te simți jenat(ă) să îți arăți gingiile atunci când zâmbești? Simți că dinții tăi par mici pentru că sunt acoperiți în mare parte de gingie?

Iată câteva întrebări pe care pacienții noștri le pun, iar noi dorim să vă oferim câteva explicații clare despre ceea ce poate nu ai aflat încă despre gingivectomie, așa încât următorul pas de remodelare a zâmbetului tău să fie un succes.

Cine are nevoie de gingivectomie?

Gingivectomia este în fapt o procedură chirurgicală care are în vedere îndepărtarea excesului de țesut gingival, din motive terapeutice ori estetice.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Gingivectomia este recomandată persoanelor care suferă de afecțiuni sau condiții specifice ale gingiilor și care nu pot fi tratate eficient prin metode non-invazive.

Aceasta poate fi necesară în următoarele situații:

1. Pacienți cu boli parodontale avansate

  • Persoanele care au buzunare parodontale adânci (spații între dinte și gingie unde se acumulează bacterii) care nu pot fi curățate prin metode obișnuite.
  • Pacienții cu parodontită severă, unde țesutul gingival afectat trebuie îndepărtat pentru a preveni progresia bolii.

Consecințele neaplicării gingivectomiei: dacă buzunarele parodontale nu sunt tratate, infecția se poate adânci distrugând țesutul osos care susține dinții, caz în care aceștia devin mobil și pot cădea; infecția se poate extinde, apar dureri cronice, se reabsoarbe osul alveolar.

2. Pacienți cu gingivita hiperplazică (gingivita proliferativă)

Cei care au o creștere excesivă a gingiilor, cauzată de:

  • Utilizarea anumitor medicamente (ex. pentru epilepsie, hipertensiune arterială);
  • Dezechilibre hormonale (ex. în timpul sarcinii);
  • Inflamații cronice sau predispoziții genetice.

Consecințele neaplicării gingivectomiei: îngreunarea igienei orale, probleme de vorbire și masticație, aspect inestetic.

Cu gingivita nu este de glumit, de aceea și noi ne străduim pe cât posibil să vă ținem la curent cu acest subiect de interes pentru mulți dintre voi. Avem și un articol detaliat pe această temă: ”Gingivita: Cauze, simptome și soluții eficiente pentru o sănătate orală optimă”, pe care vă invităm să-l citiți cu atenție.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

3. Pacienți cu „zâmbet gingival” (gummy smile)

  • Persoanele ale căror gingii sunt foarte vizibile în timpul zâmbetului, iar dinții par disproporționat de mici din cauza expunerii excesive a țesutului gingival.

Consecințele neaplicării gingivectomiei: scăderea încrederii în sine și evitarea interacțiunilor sociale.

4. Persoane care necesită acces pentru tratamente dentare

  • În cazul în care gingiile acoperă o parte semnificativă a dinților, împiedicând realizarea procedurilor dentare, precum plombarea cariilor adânci sau aplicarea coroanelor dentare.

Consecințele neaplicării gingivectomiei: împiedicarea tratamentelor dentare cum ar fi obturațiile ori protezele dentare; cariile subgingivale pot evolua rapid și pot duce la pierderea dinților.

5. Pacienți cu obiective estetice

  • Cei care doresc să îmbunătățească aspectul general al zâmbetului, prin ajustarea proporțiilor dintre dinți și gingii.

Și pe partea de estetică dentară, CISO Medical vă stă la dispoziție cu o bogată varietate de servicii în ideea de a vă ajuta să obțineți zâmbetul perfect.

De ce și când este necesară gingivectomia

Vă întrebați dacă aceasta este o intervenție necesară? Cred că cel mai bine ar fi să vă răspundem dându-vă câteva exemple de consecințe ale neefectuării gingivectomiei: progresarea bolilor gingivale cu agravarea unor afecțiuni – în unele cazuri dinții se pot deteriora și se pot pierde, infecții datorate acumulării de bacterii sub gingie, dureri și disconfort, resorbția osului alveolar și nu în ultimul rând un aspect inestetic.

Firește că este important să înțelegi că, pe măsură ce gingivectomia a devenit mai populară, mulți pacienți cred că aceeași procedură este funcțională pentru toată lumea, iar prețul este și el similar. Ei bine, nu. Există situații și situații, iar noi vom enumera câteva dintre ele, astfel încât tu să știi ce se aplică în cazul tău, și să știi ce tratament va avea cel mai mare impact asupra zâmbetului tău pe termen scurt și lung.

Dar, cred ca este bine să înțelegem mai întâi ce reprezintă gingivectomia.

Ce este gingivectomia?

Gingivectomia este o procedură stomatologică chirurgicală prin care se îndepărtează o parte din țesutul gingival pentru a trata inflamațiile severe, a reduce buzunarele parodontale sau a corecta estetic proporția dintre gingie și dinți, oferind un zâmbet mai sănătos și armonios. Aceasta reprezintă atât un tratament terapeutic pentru sănătatea orală, cât și o soluție estetică pentru un zâmbet echilibrat.

De altfel, gingivectomia este una dintre cele mai vechi metode de tratament pentru formele avansate de parodontită dar și pentru tratarea complexă a gingivitei.

Putem spune de fapt că gingivectomia este o intervenție chirurgicală utilizată în terapia complexă a gingivitei sau în stadiile avansate de parodontită, atunci când tratamentele convenționale nu au avut succes. Procedura presupune îndepărtarea țesutului gingival afectat, într-o singură ședință, pentru a elimina suportul morfologic al bolii parodontale de tip distructiv sau proliferativ, restabilind astfel sănătatea și funcționalitatea gingiilor.

Și, să ne înțelegem, când spunem parodontită, vorbim despre o boală multifactorială cronică, caracterizată prin distrugerea inflamatorie a țesutului parodontal.

Există numeroase studii și articole publicate pe acest subiect, specialiștii dedicându-se în special cauzelor și procedurilor, dar și analizei diferitelor tehnici de intervenție. În acest sens vă recomandăm un aricol foarte bun pe subiect ”Gingivectomy by different Techniques – A Comparative Analysis”, publicat în International Journal of  Dentistry and Oral Science (IJDOS) ISSN: 2377-8075, de către R Keerthana, Sheeja S. Varghese, Manjari Chaudhary. Cei trei autori ne propun o analiză comparată a diferitelor metode de gingivectomie, dar și influența acesteia asupra vindecării postoperatorii. Și, ca să devoalăm un pic rezultatele acestui studiu, vă spunem că cei trei autori au ajuns la concluzia că tehnica laser este cea preferată pentru gingivectormie, pentru că aceasta a necesitat mai puțină anestezie, iar procesul de vindecare postoperatorie a fost mult mai bun comparativ cu celelalte metode studiate, și anume intervenția chirurgicală și electrochirurgia.

Dar, firește, există variații foarte mari în privința aplicării pe pacient, în funcție de fiecare caz în parte. Și, să nu uităm nici de preferințele și posibilitățile pe care fiecare pacient le are.

Cine NU este potrivit pentru gingivectomie?

Un prim exemplu sunt persoanele cu afecțiuni de sănătate care împiedică vindecarea (ex. diabet necontrolat, tulburări de coagulare);

Apoi, nu ar trebui să urmeze o astfel de procedură cei cu inflamații acute netratate la nivelul gingiilor;

Gingivectomia nu este indicată nici pentru pacienții care nu își pot menține o igienă orală riguroasă după intervenție.

În plus, pacienții cu boli ale sângelui, ori cu diverse infecții la nivelul dinților trebuie să-și trateze mai întâi aceste probleme.

Fumătorii ar trebui să evite gingivectomia din cauza riscurilor mai mari de complicații, iar persoanele cu dinți cariați profund sau cu gingii acoperite inadecvat pot întâmpina dificultăți în recuperare sau agravarea problemelor.

Pentru a stabili dacă gingivectomia este potrivită, este esențială o evaluare detaliată realizată de un medic stomatolog sau parodontolog.

E timpul să iei măsuri privind sănătatea ta orală! Te invităm la un consult specializat. Completează formularul de consultanță și te vom contacta în scurt timp.

Cum se face gingivectomia?

Nu există nimic fără consultație! Așadar, primul pas pentru desfășurarea procedurii de gingivectomie este acela de a efectua un consult inițial și de a planifica tratamentul. Medicul evaluează starea gingiilor și determină dacă gingivectomia este necesară.

Apoi, se trece la radiografii dentare. Astfel se evaluează structura osoasă pentru a planifica procedura, dar mai ales pentru a ști dacă este necesară și remodelarea osoasă.

În urma acestei analize se poate stabili un obiectiv, fie el terapeutic ori pur cosmetic.

Pasul doi ar fi pregătirea pacientului. Aici, bineînțeles că se intervine cu anestezie locală pentru asigurarea confortului pacientului. Astfel, zona afectată este amorțită și se previne orice formă de durere.

Pentru a proteja țesuturile din jur se izolează zona de tratament utilizându-se o barieră ce asigură un mediu steril.

Următorul pas și cel mai importat este îndepărtarea țesutului gingival.

Metode utilizate pentru îndepărtarea țesutului gingival

Bisturiu chirurgical –  Utilizat în procedurile clasice pentru a tăia țesutul gingival în exces. Bisturiul este utilizat pentru a face incizii precise în țesutul gingival, îndepărtând partea afectată sau în exces. După tăiere, medicul modelează marginea gingivală pentru a obține o linie gingivală uniformă și estetică. Avantajul acestei metode este accesibilitatea și eficiența sporită. Plus de asta, oferă și un control precis a cantității de țesut îndepărtat. Ca dezavantaj am putea aduce în discuție timpul lung de recuperare și disconfortul post-operator.

Electrocauter – O metodă modernă care taie și cauterizează simultan, reducând sângerarea. Prin cauterizare, vasele de sânge sunt închise imediat, reducând riscul de hemoragii. În plus, cautetizarea sterilizează zona tratată, reducând șansele de infecție. Timpul de vindecare este mai scurt comparativ cu intervențiile chirurgicale tradiționale. Dezavantajul acestei metode este disconfortul din timpul procedurii.

Laser dentar – O tehnologie avansată, minim invazivă, care oferă precizie și o recuperare mai rapidă. În esență, un fascicul lase este direcționat spre țesutul gingival pentru a tăia și vaporiza țesuturile în exces. Laserul sigilează casele de sânge și terminațiile nervoase, eliminând și necesitatea pansamentelor extinse. Printr-o astfel de intervenție se îndepărtează țesutul afectat, gingiile păstrându-se sănătoase. Laserul sigilează vasele de sânge, fapt ce reduce pierderile de sânge. Durerea și inflamația post-operatorie sunt mult reduse. Vindecarea este mai rapidă, în special datorită efectului de sterilizare și a daunelor minime aduse țesutului din jur. Dezavantajul acestei metode este costul ridicat, atât în privința echipamentelor utilizate, dar și a prețului procedurii.

Recuperarea după gingivectomie

În principiu, recuperarea după o gingivectomie este, în general, un proces rapid și destul de simplu, dar depinde de mai mulți factori, cum ar fi metoda utilizată (bisturiu chirurgical, electrocauter sau laser dentar), complexitatea cazului și starea generală de sănătate a pacientului. Firește că este important ca pacientul să urmeze recomandările medicului pentru a asigura o recuperare completă și fără complicații.

Sunt câteva etape în care procesul de recuperare s-ar putea descrie. În prima zi după intervenție, de exemplu, pacientul s-ar putea să simtă un oarecare disconfort și să aibă o durere ușoară. Umflarea gingiilor este un efect frecvent care dispare în 1-2 zile de la intervenție.

În primele 3-5 zile durerea poate fi gestionată cu analgezice prescrise de medic, însă durerea este rară, iar disconfortul este de obicei ușor.

După o săptămână de la intervenție gingiile încep să se refacă, iar umflăturile și roșeața ar trebui să scadă semnificativ. Este posibil ca medicul să recomande o vizită pentru a verifica progresul vindecării și pentru a înlătura eventualele cusături (dacă a fost folosită sutură) sau pentru a evalua starea gingiilor.

În 2-4 săptămâni gingiile se vindecă complet, durerea dispare complet, iar aspectul general al gingiilor este mai uniform și mai sănătos.

După 1-3 luni, pacientul poate relua activitățile dentare obișnuite, precum curățarea li tratamente cosmetice, acolo unde este necesar. De asemenea, gingiile devin mai ferme și mai rezistente la inflamații și infecții, iar riscurile de recidivă ale afecțiunii (acolo unde e cazul sunt mult mai reduse.

Sfaturi pentru o recuperarea rapidă

Cum am afirmat și mai sus, recuperarea după o astfel de intervenție este una, de obicei, rapidă, dar necesită o îngrijire atentă. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să treci mai ușor peste această perioadă:

Păstrează zona operată curată – Clătește gura cu apă sărată călduță de mai multe ori pe zi. Aceasta ajută la reducerea inflamației și la prevenirea infecțiilor.

Evita alimentele dure și acide, sărate ori condimentate – Optează pentru alimente moi, piureuri și lichide. Evită alimentele care pot irita gingiile sau pot provoca sângerări. Optează pentru alimente moi care ajută la prevenirea iritațiilor asupra gingiilor și previne rănirea zonei incizate. Evitarea alimentelor dure este crucială pentru a nu pune presiune pe locul operat. De asemenea, alimentele sărate și condimentate pot irita la rândul lor zona tratată și pot întârzia vindecarea.

Evită băuturile fierbinți ori acidulate – Acestea pot crea disconfort în zona gingivală și pot crește riscul de iritații. Băuturile acidulate, pe lângă faptul că pot irita, favorizează și creșterea bacteriilor, ceea ce nu este dorit în perioada post-operatorie.

Evită să atingi locul inciziei. Atingerea zonei de incizie poate introduce bacterii sau poate perturba procesul de vindecare. Chiar dacă poate fi tentant, este important să nu manipulezi zona cu degetul sau cu limba.

Aplică comprese cu gheață – Pentru a reduce umflăturile și durerea, aplică comprese cu gheață înfășurate într-un prosop pe zona operată.

Utilizează medicamentele prescrise – Dacă medicul ți-a prescris analgezice sau antibiotice, urmează întocmai indicațiile sale.

Odihnește-te – Corpul tău are nevoie de timp pentru a se vindeca, așa că asigură-te că te odihnești suficient.

Menține o igienă orală corespunzătoare – Periază-ți dinții cu o periuță cu peri moi și folosește ață dentară cu atenție, evitând zona operată.

Fă vizite regulate la dentist – Programați controale periodice pentru a monitoriza procesul de vindecare și pentru a te asigura că totul decurge conform planului.

Evita fumatul și consumul de alcool: Aceste obiceiuri pot întârzia vindecarea și pot crește riscul de complicații.

Dacă este utilizat un pansament chirurgical, acesta va fi îndepărtat de medic după 7-10 zile. După ce gingia se vindecă complet, poți reveni treptat la stilul de viață obișnuit. Este important să urmezi recomandările medicului pentru o vindecare corectă și să ai grijă de igiena orală. După îndepărtarea pansamentului, gingiile vor fi mai rezistente și vei putea relua dieta și activitățile normale. Totuși, este bine să eviți alimentele dure sau iritante și să continui vizitele de control pentru a te asigura că procesul de vindecare decurge bine.

Sper că v-am convins că gingivectomia este o procedură chirurgicală care poate avea un impact semnificativ atât asupra sănătății orale, cât și asupra aspectului estetic. Noi vă recomandăm să consultați un medic specialist pentru a determina dacă gingivectomia este cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.

Dacă aveți întrebări suplimentare despre gingivectomie sau sănătatea orală, vă rugăm să luați legătura cu noi.

Biografie selectivă

  • G. Newman, E. J. LaFleur, 2010, „Gingivectomy and Gingivoplasty: Historical and Contemporary Perspectives”, publicat în Journal of Clinical Periodontology.
  • Agrawal A. A., 2015, ”Gingival enlargements: differential diagnosis and review of literature”, 16, 3(9):779-788;
  • M. Gill, N. K. Sharma, D. K. Singh, 2016 – „Laser Gingivectomy: A Comparative Study of the Effectiveness of Laser versus Conventional Techniques”, publicat în Journal of Periodontology, 2016
  • K. Ahmed, P. P. Ghantous, N. P. Mehta, 2018, „Clinical and Histological Outcomes of Gingivectomy in Periodontal Therapy”, publicat în Clinical Oral Investigations, 2018
  • R Keerthana, Sheeja S. Varghese, Manjari Chaudhary, 2019, ”Gingivectomy by different Techniques – A Comparative Analysis”
  • https://www.jeffersondentalclinics.com/blog/what-is-a-gingivectomy-procedure-recovery-time-whether-you-need-one#:~:text=Like%20many%20oral%20procedures%2C%20you,relievers%20to%20manage%20any% – văzut în data de 16.12.2024.
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17069488/ – văzut în data de 16.12.2024.
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18269665/ – vazut în data de 16.12.2024

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884