Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Cum se folosește ața dentară? Importanța folosirii aței dentare pentru igiena orală

Este un lucru bine cunoscut faptul că igiena orală este un factor esențial în menținerea sănătății și a unei bune funcționări a întregului organism. Însă, periajul frecvent nu este suficient. Acesta trebuie suplimentat de utilizarea apei de gură și, mai ales, a aței dentare.
Majoritatea persoanelor evită acest ultim pas, pentru că nu știu cum se folosește ața dentară în mod corect și semnalează, cel mai adesea, sângerări ale gingiilor atunci cand o utilizează. Ea este însă, esențială în reducerea apariției parodontozei sau tartrului.
Vom discuta in continuare despre beneficiile acestei tehnici de igienă orală și vei afla cum se practică ea pentru a obține rezultatele optime, dar și despre momentul în care ar trebui utilizată ața dentară, înainte sau după periaj.

Tipuri de ață dentară

tipuri de ata dentara

Ața dentară se găsește pe piață ambalată sub formă de bobină, într-un recipient care să o păstreze sterilă, cu un mic accesoriu de metal ascuțit, care are rol în tăierea ei. La fel ca toate celelalte produse utilizate pentru igiena orală, ața dentară poate fi de mai multe tipuri: din nylon multifilament cerată sau necerată, monofilament sau fluorată. De asemenea, ața dentară poate avea diferite arome și poate fi aleasă în funcție de preferințele personale.
Deși este o variantă mai economică, ața dentară din nylon multifilament se poate desface mai ușor în timpul utilizării însă, acest aspect nu o face mai puțin eficientă.
Ața dentară monofilament este mai ușor de folosit datorită faptului că alunecă mai ușor, chiar și în spațiile înguste. Deoarece este alcătuită dintr-un singur fir, ea nu se poate desface sau rupe în timpul folosirii.
Cu toate aceste diferențe între tipurile de ață dentară existente pe piață, eficiența ei nu depinde de materialul din care este confecționată, ci de modul de utilizare.

 

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Cum se foloseste ața dentară?

 

cum se foloseste ata dentara

 

Folosirea aței dentare în manieră corectă este un mister pentru mulți oameni. Dacă ea nu este utilizată corect, poate provoca leziuni și sângerări ale gingiei. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că punem prea multă presiune pe segmentul de ață dentară în momentul în care încercăm să o introducem în spațiul interdentar. 

Întrebări precum “ce cantitate de produs trebuie să utilizăm?” sau “cum o manevrăm pentru a obține cele mai bune rezultate?” sunt si ele frecvent adresate. 

Vă oferim ma jos toti pașii necesari unei folosiri adecvate a aței dentare:

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

  • Se rupe un segment de aproximativ treizeci de centimetri de produs;
  • Capetele se înfășoară de două sau trei ori pe degetele mijlocii;
  • Ne ajutăm de index și degetul mare al fiecărei mâini, pentru a introduce ața dentară, dar ne putem ajuta și de limbă;
  • Atenție! Nu trebuie pusă presiune pe segmentul utilizat pentru a intra brusc în spațiul interdentar. Tehnica corectă constă în ghidarea aței dentare printr-o mișcare repetitivă înainte si înapoi, astfel încât ea să alunece cu ușurință printre dinți;
  • După introducere, ața dentară se curbează în jurul fiecărui dinte care trebuie curățat. Prin mișcări de jos în sus pentru arcada inferioară și de sus în jos pentru cea superioară, se curăță fiecare dinte în parte;
  • Pentru fiecare spațiu interdentar se folosește un nou segment de produs.

Dacă ața dentară se introduce și se scoate imediat, aceasta nu va îndepărta o cantitate suficientă de placă bacteriană, iar rezultatele nu vor fi satisfăcătoare. Totodată, această manieră de utilizare poate provoca leziuni ale gingiei.

 

 

Ață dentară înainte sau după periaj?

În procesul de igienizare a cavității bucale, periajul facilitează curățarea a 60% din suprafețele dentare, restul de 40% putând fi curățate prin utilizarea aței dentare. Dacă aceasta este folosită după periaj, se recomandă clătirea cavității bucale cu apă dentară. Astfel, vor fi îndepărtate și ultimele resturi de placă bacteriană aduse la suprafață, eliminând șansele de formare a tartului în urma acestor depuneri.

Folosirea aței dentare înainte de a peria dinții este recomandată prin prisma faptului că facilitează o curățare mult mai eficientă în momentul periajului. Placa bacteriană soasă din spațiile interdentare cu ajutorul aței dentare poate fi eliminată apoi prin periaj și clătire cu apă de gură. 

Folosirea aței dentare este esențială pentru procesul de curățare a dinților, deoarece îndepărtează placa bacteriană atât dintre dinți, cât și de la nivelul gingiilor. O utilizare corectă a aței dentare duce în timp la gingii mai sănătoase și la diminuarea șanselor de apariție a tartrului sau bolilor parodontale. Mai mult decât atât, acesta curăță eficient zonele în care periuța de dinți este greu de manevrat sau acolo unde ea nu are acces.

Sursa: shutterstock.com

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028