Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Gutiera de contenție: metoda prin care îți păstrezi zâmbetul frumos după îndepărtarea aparatului dentar

După îndepărtarea aparatului dentar, cu siguranță râzi mai des fiindcă ți-ai recăpătat încrederea în frumusețea zâmbetului tău. Însă, pentru a menține schimbările dobândite în urma purtării aparatului dentar, este recomandat să urmezi următorul pas esențial, și anume purtarea gutierei de contenție. De aceea, din articolul următor vei descoperi de ce specialiștii recomandă purtarea acestui aparat și care sunt informațiile esențiale de care trebuie să ții cont după aplicarea unei gutiere de contenție.

 

Gutiera de contenție: un pas esențial după purtarea aparatului dentar

După ce ai purtat un aparat dentar care a îmbunătățit nu numai funcționalitatea masticației, ci și aspectul facial, următorul pas pentru a-ți păstra zâmbetul perfect este acela de a utiliza un aparat de contenție. După îndepărtarea aparatului dentar, indiferent cât de îndelungat a fost acest proces ortodontic, dinții au tendința de a reveni în poziția inițială, de dinainte de tratament, într-un timp destul de scurt!

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Așadar, fiindcă dinții sunt legați de os prin intermediul unor ligamente parodontale, aparatul de contenție are rolul de a estompa memoria acestora, iar riscul ca dinții să revină la poziția de dinainte de aparatul dentar scade semnificativ. Cu alte cuvinte, un aparat de contenție are rolul de a menține rezultatele dobândite în urma purtării aparatului dentar. Dacă nu vrei să revii la purtarea aparatului dentar, atunci este necesar să porți aparatul de contenție atât timp cât este recomandat.

Astfel, gutiera de contenție:

  • menține dinții corect aliniați;
  • îți oferă un zâmbet perfect;
  • se curăță cu ușurință;
  • poate fi purtată în timpul nopții;
  • poate fi îndepărtată cu ușurință înainte de masă.

Gutiera pentru contenție: informații esențiale pentru corecția și îndreptarea dinților

 


Pentru a-ți păstra dinții drepți, poți opta pentru gutiera de contenție, un aparat mobil, transparent, care se poartă de obicei în timpul nopții și necesită îndepărtarea în timpul meselor și atunci când te speli pe dinți. Dacă te întrebi cât timp trebuie să porți gutiera de contenție, ei bine, răspunsul este acela că variază de la un caz la altul, deoarece, în funcție de schimbările realizate la fiecare pacient, medicul stomatolog hotărăște până când este necesară purtarea gutierei. Însă, recomandarea este să porți aparatul minimum 8 ore în fiecare zi.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Aparatul de contenție, care mai este cunoscut și sub numele de retainer, poate fi de două tipuri: aparat de contenție fixă, care se fixează în spatele dinților și îi ține imobilizați, și gutieră de contenție, care este un aparat mobil și ușor de îndepărtat ori de câte ori este nevoie. Spre deosebire de un aparat de contenție fixă, care este mai dificil de curățat, căci pe partea inferioară a dinților frontali se formează placă dentară odată cu trecerea timpului, gutiera de contenție mobilă este mai ușor de curățat. Chiar dacă nu o porți în timp ce mănânci, este recomandat să o cureți cu săpun și o periuță înainte de purtare pentru a elimina bacteriile care se pot forma. În funcție de recomandarea stomatologului, gutiera poate fi curățată cu ajutorul unui pahar ce conține apă de gură, o dată la câteva zile.

De asemenea, în cazul în care gutiera își modifică forma ori nu se așază corect pe dinți, este esențial să iei legătura cu medicul ortodont. O gutieră deformată poate aduce multe neplăceri și există riscul de a pierde forma corectă a danturii. Așadar, atunci când nu porți gutiera de contenție, asigură-te că o depozitezi într-un loc sigur, unde nu există riscul de a fi deteriorată sau pierdută.

În concluzie, aparatul dentar este doar un prim pas pentru a obține zâmbetul pe care ți-l dorești. Pentru a beneficia de rezultate de lungă durată, în cadrul unui tratament ortodontic, este esențial să porți un aparat de contenție care va obișnui ligamentele și dinții să mențină poziția dată de aparatul dentar. Nu uita că medicul specialist îți va oferi toate sfaturile necesare privind alegerea gutierei potrivite de contenție, așadar nu ezita să optezi pentru o metodă care asigură păstrarea unui zâmbet frumos, care îți oferă încredere în fiecare zi!

 

Sursă foto: Shutterstock.com.

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884