Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Efectele fumatului asupra implantului dentar: ai grijă de sănătatea ta pentru a avea o dantură impecabilă!

Implantul dentar reprezintă un sistem care ajută la construirea dinților artificiali, pentru a-ți oferi un zâmbet strălucitor și plin de încredere în fiecare zi. Însă, înainte de etapa de inserare a implantului, medicul specialist te va întreba dacă ești fumător, deoarece consumul de tutun afectează succesul intervenției. Din articolul următor vei afla care sunt efectele fumatului asupra implantului dentar și de ce fumatul afectează nu numai sănătatea plămânilor, dar și pe cea a dinților.

Implantul dentar – informații generale și beneficii

 

Implantul dentar reprezintă o rădăcină artificială, pe baza căreia se construiește dintele artificial care îl înlocuiește pe cel lipsă. Poți avea nevoie de un implant dentar din diferite motive, cum ar fi: lipsa unui dinte de mai mult timp, o boală parodontală sau imposibilitatea de a te obișnui cu proteza dentară. În toate cazurile, implantul dentar te ajută să previi complicațiile rezultate în urma pierderii dinților, care se pot extinde în timp. În plus, cel mai mare avantaj este acela că nimeni nu își poate da seama că ai, de fapt, dinți artificiali, deoarece arată și se comportă la fel ca cei naturali!

Un implant dentar are nevoie de aceleași reguli de igienă orală precum dinții naturali. Cu alte cuvinte, un implant dentar necesită un periaj corect și controale stomatologice la perioade regulate de timp.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

După intervenție, te poți bucura de nenumărate beneficii, deoarece implantul dentar:

 • redă estetica dentară și frumusețea zâmbetului;
 • previne retracția gingivală;
 • elimină problemele de masticație;
 • previne problemele cauzate de lipsa dinților;
 • redă estetica facială prin menținerea formei feței;
 • menține sănătatea dinților naturali din apropiere.

Pentru a beneficia de aplicarea unui implant dentar, ai nevoie de o igienă orală corectă, care să asigure o structură osoasă cât mai sănătoasă. Însă, în cazul unui fumător, tutunul afectează, pe termen lung, atât sănătatea dinților naturali, cât și sănătatea implantului dentar.

Implantul dentar la fumători

 

Pentru a te bucura de toate beneficiile unui implant dentar, este recomandat să renunți la fumat înainte de fixarea implantului dentar și să nu mai revii la acest obicei după intervenție. Chiar dacă fumatul a devenit un obicei la care nu poți renunța atât de ușor, este necesar să înțelegi care sunt efectele negative asupra implantului dentar pentru a realiza un plan în vederea protejării sănătății tale!

Efectele fumatului asupra implantului dentar

 

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Fumatul are efecte negative asupra implantului dentar, atât în timpul intervenției, cât și în perioada de vindecare. În acest sens, fumatul:

 • împiedică funcționarea corectă a vaselor de sânge, astfel țesuturile nu primesc nivelul necesar de oxigen, iar nicotina încetinește procesul de vindecare și afectează sănătatea gingiilor și a structurii osoase;
 • are consecințe negative pe termen lung: dacă implantul nu s-a vindecat corespunzător, atunci e posibil să nu reziste și să necesite înlocuire;
 • arde țesuturile din cauza fumului inhalat, ceea ce poate conduce la blocarea glandelor salivare, iar o cantitate redusă de salivă nu poate îndepărta placa dentară care afectează sănătatea gingiilor și a structurii osoase a implantului;
 • crește inflamația bucală în urma acumulării de toxine;
 • crește riscul de infecție;
 • reduce densitatea osoasă;
 • reduce nivelul de substanțe nutritive din sânge care ajută la crearea țesutului ce va fuziona implantul de os, iar la un fumător formarea acestui țesut este încetinită;
 • poate conduce la pierderi de structuri osoase după realizarea implantului;
 • diminuează rata de succes a implantului dentar.

Fumatul după implant dentar

 

Deoarece fumatul are atât de multe consecințe negative asupra implantului dentar, este recomandat să nu mai fumezi după ce ai avut o intervenție de montare a unui implant dentar. Cu toate acestea, fumatul poate fi un obicei la care nu poți renunța atât de ușor, așa că poate te-ai gândit să alegi o altă variantă, de tranziție, și anume: țigara electronică.

Cu toate acestea, până și țigara electronică poate afecta succesul unui implant dentar, deoarece conține nicotină, chiar dacă într-o cantitate mai mică decât la țigara obișnuită. Nicotina afectează fluxul sangvin, așadar gingiile nu mai primesc suficient oxigen și substanțe nutritive.

Indiferent de tipul de implant dentar fixat, acesta ar trebui să reziste o perioadă îndelungată după ce ai avut intervenția. Iar pentru a te asigura că îți menții sănătatea orală și eficacitatea implantului dentar, este recomandat să urmezi un plan pentru a elimina fumatul din rutina ta zilnică.

Implantul dentar și fumatul – motivul care te ajută să renunți la un obicei nesănătos

 

Renunțarea la fumat nu se poate realiza imediat: este un proces îndelungat, iar primul pas este să găsești motivul care să te determine de a face o alegere sănătoasă. Dacă vrei să îți menții implantul dentar cât mai mult timp pentru a avea un zâmbet frumos și dinți sănătoși, atunci acesta este un bun punct de plecare în lupta ta contra fumatului!

De asemenea, există și alte trucuri pe care le poți aplica:

 • nicotina îți oferea acea senzație de relaxare, așadar găsește o altă activitate care să o înlocuiască: un sport, un hobby, o carte interesantă, un album de muzică, ieșiri în oraș cu prietenii (trebuie doar să găsești activitatea potrivită pentru personalitatea și stilul tău de viață);
 • evită situațiile stresante în prima săptămână în care renunți la fumat;
 • curăță și aerisește casa și mașina, astfel încât să îndepărtezi mirosul de tutun;
 • plimbă-te atunci când simți că dorința de fumat revine, deoarece chiar și o plimbare de numai 5 minute te ajută să reduci intensitatea senzației.

Și nu uita că cel mai important aspect este să nu te dai bătut! Iar renunțarea la fumat este un proces de lungă durată, la finalul căruia tu vei ieși câștigător, pentru că de fiecare dată când renunți la o țigară, străbați un mic pas în favoarea sănătății tale!

În concluzie, implantul dentar aduce multe beneficii atât pentru sănătatea orală, cât și pentru estetica feței și a dinților. Însă, dacă vei continua să fumezi, riști să pui în pericol toate aceste avantaje dobândite în urma intervenției!

Sursă foto: Shutterstock.com.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884