Persoanele care optează pentru tratamentul ortodontic aspiră să aibă dinții aliniați și un zâmbet frumos. Cu toate acestea, pentru a atinge acest obiectiv, pacienții trebuie să coopereze și să fie preocupați de igiena aparatului, deoarece utilizarea aparatelor dentare nu este o sarcină ușoară atunci când vine vorba de întreținere și curățare.
Iată, așadar, câteva sugestii pentru a face îngrijirea dentară cât mai completă și aprofundată.
Cuprins articol
Cum sa iti pastrezi o buna igiena orala pe perioada purtarii aparatului dentar?
Odata cu montarea aparatului dentar, trebuie stiut ca va trebui sa acordam o atentie sporita igienei cavitatii bucale, datorita retentiilor pe care le dau componentele acestuia.
Stomatologia a progresat incontestabl, avand in momentul de fata diverse tehnici ortodontice, printre care si aparate “invizibile” care se aplica pe fata interna a dintilor, deci nu se vor vedea atunci cand vei vorbi sau zambi.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Chiar si in cazul acestor aparate cosmetizate, a caror existenta este aproape insesizabila, igiena este foarte importanta.
In primul rand ,modul in care vom peria dintii se va face diferit in functie de aparatul ortodontic folosit, insistandu-se in locurile cele mai retentive.
Reguli de igienă a dinților – periajul
Puteți folosi o periuță de dinți convențională pentru a vă curăța dinții, dar o perie ortodontică va fi mult mai eficientă în această activitate, deoarece structura sa va facilita periajul tuturor impresiunilor și arcadei aparatului.
Indiferent de tipul de perie utilizată de pacienți, se recomandă schimbarea acesteia la fiecare 3 luni sau când s-a deteriorat. În plus, este important ca aceasta să aibă peri moi și un cap mic. Procesul de igienizare trebuie făcut cu atenție, fără a face mișcări bruște și foarte calm pentru a nu afecta gingiile și a crește riscul de infecție.
Un detaliu uitat în mod frecvent este curățarea limbii. Aceasta poate conține reziduuri și, astfel, lasă persoana cu respirație urât mirositoare. Ața dentară este esențială în îngrijirea dinților, deoarece este responsabilă pentru curățarea părților laterale, a suprafețelor și a zonelor mai inaccesibile ale gingiilor și dinților, pe care peria nu le poate atinge.
Deoarece aparatele dentare sunt greu de igienizat, este important ca o dată la 6 luni să faceți un tratament de detartraj pentru a evita complicațiile proliferării de bacterii.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
In cazul aparatului ortodontic fix
- Periuța de dinți a celor care utilizează aparate dentare fixe ar trebui să aibă, de preferință, un mâner drept, iar periajul se va face cu o periuta cu peri moi, periand mai intai gingival, miscarea fiind circulara insistand pe fiecare dinte in parte, apoi se va peria zona aparatului cu o miscare ceva mai ferma, trecandu-se de la 2 periaje zilnice, la periaj dupa fiecare masa.
- Periute de dinti speciale, ce se vor folosi pe langa periuta de dinti obisnuita. Acestea faciliteaza patrundererea printre bracketuri si arcul ortodontic (zona foarte retentiva in cadrul acestui tip de aparat).
- Pasta de dinti folosita sa fie una cu fluor, acesta impiedicand apariia cariilor. Fluorul din pasta de dinti este suficient pentru protejarea dintilor, in cantitati mari acesta produce pete dentare.
- Modul corect de a vă spăla dinții, cu sau fără aparat dentar, este întotdeauna cu peria poziționată la un unghi de 45 de grade față de dinte și spre gingii, făcând mișcări circulare cel puțin treizeci de secunde pentru fiecare grup de doi dinți ai gurii.
- Dusul bucal – un alt instrument care ne usureaza viata, dupa montarea aparatului dentar. Acesta se foloseste inainte de periaj, utilizarea optima fiind cu apa calduta la aproximativ 37 de grade C, sau cu apa de gura. Intensitatea de folosire va fi medie astfel incat sa curete foarte bine resturile alimentare interdentare ,dar sa nu produca iritatii la nivel gingival, la primele utilizari putand sa apara si usoare sangerari. Foarte importanta este si ata dentara, chiar daca este dificil de folosit, faciliteaza igienizarea interdentara si sanatatea gingivala.
In cazul aparatului mobil, intraoral
- Inainte de igienizarea cavitatii bucale, este necesar ca acesta sa fie scos si pus intr-un pahar cu tablete de igienizare ce contin substante antimicrobiene pentru curatare. Se va curata aparatul cu apa, sapun si o alta periuta dentara insistandu-se la nivelul suruburilor, pentru a facilita activarea.
- Periajul obisnuit al dintilor cu pasta, folosindu-se apoi ata dentara si apa de gura.
Igienizarea profesionala, in cadrul cabinetului stomatologic, este indicat sa se faca o data la 3 luni, aceasta presupunand detartraj, periaj si airflow. Indicat este ca dupa fiecare igienizare la medicul stomatolog sa schimbam si periuta dentara.
Igienizarea aparatului dentar
Medicul dentist vă poate oferi îndrumări detaliate cu privire la procedura adecvată pentru curățarea aparatelor mobile. Dar, în general, modul corect este să spălați întregul dispozitiv cu propria dvs. periuță și pastă de dinți. După periere, spălați structura cu apă. Merită amintit că trebuie să îl curățați cu o anumită delicatețe pentru a nu-l deteriora. Acest proces de curățare trebuie făcut zilnic.
Bicarbonatul de sodiu este o sare naturală care are un pH alcalin. Este utilizat pe scară largă ca antiacid, dar are o acțiune antiseptică excelentă pentru a preveni mirosurile neplăcute și pentru a combate proliferarea bacteriilor. Prin urmare, poate fi utilizat pentru a spori curățarea aparatelor ortodontice mobile, eventual adăugat la periajul cu pastă de dinți sau adăugat la un pahar cu apă. Un alt mod de curățare cu bicarbonat de sodiu este, să lăsați aparatul în amestec timp de 30 de minute și apoi să-l spălați sub apă.
Acestea fiind spuse, deși aparatele dentare oferă numeroase beneficii pacienților, cum ar fi alinierea dinților, una dintre cele mai mari dificultăți în utilizarea acestora este curățarea corectă. Pentru ca investiția în tratamentul ortodontic să nu fie fără rost și rezultatele să fie vizibile și satisfăcătoare, pacienții trebuie să fie conștienți de unele îngrijiri dentare esențiale.
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare