Skip to main content

 

Cum sa iti pastrezi o buna igiena orala pe perioada purtarii aparatului dentar?

Odata cu montarea aparatului dentar, trebuie stiut ca va trebui sa acordam o atentie sporita igienei cavitatii bucale, datorita retentiilor pe care le dau componentele acestuia.

Stomatologia a progresat incontestabl, avand in momentul de fata diverse tehnici ortodontice, printre care si aparate “invizibile” care se aplica pe fata interna a dintilor, deci nu se vor vedea atunci cand vei vorbi sau zambi.

Chiar si in cazul acestor aparate cosmetizate, a caror existenta este aproape insesizabila, igiena este foarte importanta.

In primul rand ,modul in care vom peria dintii se va face diferit in functie de aparatul ortodontic folosit, insistandu-se in locurile cele mai retentive.

In cazul aparatului ortodontic fix:

  • Periajul se va face cu o periuta cu peri moi, periand mai intai gingival, miscarea fiind circulara insistand pe fiecare dinte in parte, apoi se va peria zona aparatului cu o miscare ceva mai ferma, trecandu-se de la 2 periaje zilnice, la periaj dupa fiecare masa.
  • Periute de dinti speciale, ce se vor folosi pe langa periuta de dinti obisnuita. Acestea faciliteaza patrundererea printre bracketuri si arcul ortodontic (zona foarte retentiva in cadrul acestui tip de aparat).
  • Pasta de dinti folosita sa fie una cu fluor, acesta impiedicand apariia cariilor. Fluorul din pasta de dinti este suficient pentru protejarea dintilor, in cantitati mari acesta produce pete dentare.
  • Dusul bucal – un alt instrument care ne usureaza viata, dupa montarea aparatului dentar. Acesta se foloseste inainte de periaj, utilizarea optima fiind cu apa calduta la aproximativ 37 de grade C, sau cu apa de gura. Intensitatea de folosire va fi medie astfel incat sa curete foarte bine resturile alimentare interdentare ,dar sa nu produca iritatii la nivel gingival, la primele utilizari putand sa apara si usoare sangerari. Foarte importanta este si ata dentara, chiar daca este dificil de folosit, faciliteaza igienizarea interdentara si sanatatea gingivala.

In cazul aparatului mobil, intraoral:

  • Inainte de igienizarea cavitatii bucale, este necesar ca acesta sa fie scos si pus intr-un pahar cu tablete de igienizare ce contin substante antimicrobiene pentru curatare. Se va curata aparatul cu apa, sapun si o alta periuta dentara insistandu-se la nivelul suruburilor, pentru a facilita activarea.
  • Periajul obisnuit al dintilor cu pasta, folosindu-se apoi ata dentara si apa de gura.

Igienizarea profesionala, in cadrul cabinetului stomatologic, este indicat sa se faca o data la 3 luni, aceasta presupunand detartraj, periaj si airflow. Indicat este ca dupa fiecare igienizare la medicul stomatolog sa schimbam si periuta dentara.

 

Leave a Reply