Skip to main content

Sanatatea, ingrijirea si igiena dentara reprezinta prioritati asemenea menajarii intregului organism. O infectie dentara este foarte periculoasa, in mod special daca este amanat un control la un cabinet stomatologic acreditat, care foloseste tehnici moderne si minim-invazive pentru solutionarea oricarei probleme.

1. Ce este o infectie dentara? Cum se manifesta infectiile dentare?

Una dintre cele mai frecvente probleme intalnite in medicina dentara este abcesul sau infectia dentara. Aceasta afectiune se manifesta prin prezenta unei umflaturi a gingiei, deformand regiunea unde ea se localizeaza. Intreaga zona devine foarte sensibila, tesutul fiind tensionat, congestionat si foarte rosu.

2. Cum apar infectiile dentare? De ce apare o infectie dentara? Top 4 cauze!

  • Cariile

Atunci cand o carie este neglijata, pentru o perioada indelungata, ea erodeaza incet dar sigur dintele, ajungand in final la nervul sau. In acest mediu se poate dezvolta o infectie dentara, in mod special cand imunitatea corpului este scazuta sau instabila, fie ca este vorba de o raceala sezonala sau de o afectiune mai grava.

  • Plombele puse incorect

     

Orice lucrare medicala trebuie realizata perfect pentru a rezolva o situatie neplacuta definitiv. Cand este vorba de plombarea unei masele, procedura trebuie executata cu mare grija, deoarece daca plomba nu este pusa corect, ori este prea adanca, ea poate fi sursa unei infectii dentare.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

  • Traume dentare

Lovituri, socuri, cazaturi, fracturi sau orice alt tip de impact puternic la nivelul mandibulei, al dintilor, poate cauza abcese si inflamatii nu doar la nivelul unui singur dinte, ci la nivelul intregii gingii, oferind astfel un mediu prielnic de aparitie si agravare al unei infectii dentare.

  • Igiena neadecvata

Atunci cand periatul dintilor nu este facut corespunzator, exista riscul de formare al unor bacterii daunatoare pe placa dentara, ele avandu-si sursa in resturile de hrana care raman in cavitatea bucala. Pentru prevenirea acestei situatii, periajul trebuie facut periodic, cu o periuta de dinti potrivita, ori cu ata dentara.

3. Care sunt simptomele unei infectii dentare?

Asemenea oricarei afectiuni, o infectie dentara este anuntata prin cateva simptome atunci cand se “instaleaza”. Cele mai comune sunt:

  • Inflamarea gingiei si inrosirea acesteia;
  • La radacina, baza dintelui, apare o punga de puroi care contine puroi, din aceasta iesind un lichid galbui, fara a fi insa exercitata presiune asupra sa;
  • Deschiderea gurii se face mai greu, fiind mai dificil sa bei, mananci sau vorbesti, dar si cand iti faci igiena orala;
  • In zona maxilarului se resimt periodic spasme musculare;
  • Se intensifica in mod constant o durere acuta, care din zona maxilarului va migra spre urechi, ulterior migrand si spre obraji si gat, dar si spre nodulii limfatici.

Dupa ce a fost declansata infectia, exista un set distinctiv de simptome, cand infectia dentara se extinde:

  • Constant va exista un miros neplacut in cavitatea bucala;
  • Se va resimti un gust ciudat, neplacut, in gura;
  • Vor aparea periodic sangerari gingivale, nu doar la periaj, ci si in general, fara o cauza anume;
  • La mestecare se vor resimti dureri intense;
  • Pofta de mancare va scadea datorita disconfortului continuu;
  • Vei observa o salivare excesiva, inclusiv cand nu mananci;
  • Exista posibilitatea aparitiei febrei;
  • Infectia dentara poate provoca si transpiratie excesiva, datorita temperaturilor crescute pe care le suporta organismul;
  • Va aparea senzatia de greata, existand posibilitatea aparitiei varsaturilor.

4. Cum se poate preveni o infectie dentara?

Pentru a nu intampina situatii neplacute, evitand confruntarea cu durerile si complicatiile unei infectii dentare ori cu repercusiunile acesteia, este nevoie sa mentii o igiena orala constanta, avand grija sa:

  • Ai o alimentatie sanatoasa;
  • Ai un periaj corect;
  • Folosesti produse de o calitate inalta;
  • Iti schimbi periuta de dinti periodic, la maxim 3 – 4 luni;
  • Folosesti cand este cazul apa de gura si ata dentara;
  • Faci un control periodic la un cabinet stomatologic atestat.

5. De ce este o infectie dentara nu doar neplacuta, ci si periculoasa pentru intregul organism?

Orice infectie este daunatoare organismului, in mod special atunci cand ea nu este identificata si tratata corespunzator. Nu ezita sa mergi la un consult atunci cand simti un disconfort, inclusiv cand este vorba de un disconfort la nivelul cavitatii bucale.
In cazul unei infectii dentare simptomele de baza pot fi inlocuite rapid cu cele ale unor complicatii, aparand sangerari din ce in ce mai dese si mai mari, dureri nu doar in zona dintilor si al gingiilor, ci si inspre urechi, obraji si gat. Toate acestea pot degenera in afectiuni severe, asa ca, nu amana un consult profesional la un cabinet stomatologic de top.

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

6. TOP 3 Q&A – Curiozitati despre infectii dentare

  • Pot aparea la infectii dentare complicatii? Care sunt acestea?

Un aspect pe care multi pacienti il neglijeaza este faptul ca atunci cand situatia se agraveaza, durerile vor incepe sa scada in intensitate, insa nu este un lucru bun, care sa permita sau scuze vizita la un cabinet stomatologic profesional. Cand incepe sa dispara disconfortul, fara sa se fi aplicat si mentinut un tratament recomandat de catre un specialist, inseamana ca nervul din maxilar incepe sa moara, pana cand nu va mai putea sustine dintele, cazand. Aceasta este, totodata, una dintre situatiile in care infectia poate sa se extinda la nivelul intregului organism.

  • Exista cazuri cand apare o infectie dentara sub lucrare? De ce?

Da! Atunci cand, de exemplu, o plomba este pusa prea adanc si lucrarea nu este realizata bine, exista riscul sa apara o infectie dentara sub aceasta.

  • Poate aparea o infectie la radacina dintelui? Cand si cum?

Da! Aceasta este regasita si sub denumirea de “granulom”, fiind una dintre consecintele care apar cand o bacterie se infiltreaza in varful radacinii si a osului dintelui. Deseori, in aceste cazuri, simptomele sunt destul de putine, precum:

  • Durere acuta;
  • Stare generala de moleseala;
  • Umflatura in zona afectiunii.

Nu neglija nicio schimbare a starii tale de sanatate, programand un consult la un specialist ori de cate ori apar dureri sau schimbari fie ca este vorba de cavitatea bucala, fie ca este vorba de o alta parte a corpului. Amanand vizita la doctor, risti ca situatia actuala sa se agraveze, fiind nevoit mai apoi sa faci fata durerilor si disconfortului pentru mai mult timp, supunandu-te totodata si la dezvoltarea unor afectiuni mai grave, in mod special datorita scaderii imunitatii intregului corp.
Menajeaza-ti sanatatea si nu intarzia vizita la doctor pentru un consult ori de cate ori nu te simti bine si organismul prezinta simptomele unei afectiuni. Incearca sa consulti un specialist atunci cand ai o problema, evitand sa apelezi la tratamente care nu sunt aprobate oficial si care sunt aplicate de catre persoane “neatestate”.

Sursa foto – ShutterStock.com

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Leave a Reply

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028