Skip to main content
Cabinet stomatologic » Blog » Spălatul pe dinți înainte sau după micul dejun – iată ce trebuie să faci dimineața pentru a menține sănătatea dinților tăi

Pentru o dantură sănătoasă și strălucitoare, este recomandat să ai un ritual de curățare a dinților pe care să îl respecți în fiecare zi. Specialiștii recomandă spălatul pe dinți de două ori pe zi, timp de două minute, adică dimineața și seara. Însă, dimineața, este mai bine, oare, să te speli pe dinți înainte să mănânci micul dejun sau după ce ai mâncat? Este esențial să ai grijă de tine, așadar, din articolul următor, vei descoperi care este cel mai bun ritual pe care îl poți adopta pentru sănătatea cavității orale și care este momentul propice pentru a-ți curăța dinții!

1. Spălatul pe dinți: înainte sau după micul dejun?

Întâi de toate, trebuie să știi faptul că, în timpul somnului, bacteriile florei bucale se înmulțesc, motiv pentru care dimineața te poți trezi cu un gust și o respirație neplăcut mirositoare. În timp, această placă bacteriană devine periculoasă pentru sănătatea danturii, deoarece poate declanșa boala parodontală și vei avea nevoie de tratamente de parodontologie pentru a stopa evoluția bolii!

Din fericire, placa bacteriană se poate îndepărta folosind o pastă de dinți cu fluor, iar periajul va intensifica producția de salivă. Acest aspect este foarte important, deoarece saliva ajută în procesul de digestie a alimentelor și neutralizează bacteriile periculoase prezente în cavitatea orală!

În același timp, pasta de dinți cu fluor îți va acoperi dinții cu un strat protector împotriva substanțelor acide din alimente, iar de obicei, alimentele pe care le consumi la micul dejun au un grad ridicat de substanțe acide, precum acidul citric și acidul fosforic. Aceste substanțe afectează smalțul dinților și îl fac vulnerabil, așadar nu este bine să te speli pe dinți imediat după micul dejun.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Pentru o estetică dentară impecabilă, cel mai indicat obicei este acela de a te spăla pe dinți după ce te trezești și înainte de micul dejun. Astfel, dinții sunt protejați de alimentele acide și reduci riscul de placă bacteriană, însă, dacă simți nevoia să periezi dinții și după micul dejun, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante.

2. La cât timp te poți spăla pe dinți după micul dejun?

În cazul în care vrei să te speli pe dinți după micul dejun, trebuie să ții cont de un aspect esențial, și anume intervalul de timp. Periajul imediat după micul dejun afectează sănătatea dinților, așa că este recomandat ca, după ce ai mâncat, să aștepți cel puțin 30 de minute pentru a te spăla pe dinți.

Deși poți consuma la micul dejun și alimente sănătoase pentru dinți, cum ar fi: produsele lactate, ceaiul verde și negru sau fructele și legumele bogate în fibre, cele mai multe produse au un nivel ridicat de aciditate. În acest sens, printre alimentele care afectează smalțul dinților regăsim:

● sucul de portocale și alte sucuri de citrice;
● produsele de patiserie;
● pâinea;
● fructele uscate.

Aceste alimente consumate cu precădere pot, uneori, să reprezinte și o cauză semnificativă atunci cand se îngălbenesc dinții, dar în primul rând pot să deterioreze smalțul. Chiar dacă ai vrea să te speli pe dinți imediat după masă, încearcă să aștepți cel puțin o jumătate de oră. Este indicat să oferi suficient timp glandelor salivare pentru a descompune acizii și bacteriile aflate în gură. Totuși, ce poți face în acest timp este să mesteci o gumă fără zahăr ori să bei apă. Însă, nu uita că periajul aplicat imediat după masă nu este cea mai bună metodă de a-ți proteja dantura, ci dimpotrivă, ai putea înrăutăți situația!

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

În concluzie, un periaj corect aplicat în fiecare zi, atât dimineața cât și seara, este esențial pentru a-ți menține o dantură frumoasă și strălucitoare. Nu uita că cea mai bună metodă este să-ți cureți dinții înainte să iei micul dejun, însă dacă vrei să te speli pe dinți după micul dejun și ai la dispoziție suficient timp, așteaptă între 30 și 60 de minute. Chiar de astăzi poți aplica aceste obiceiuri noi pentru a menține sănătatea dinților tăi. Astfel, îi vei cuceri pe ceilalți cu zâmbetul tău perfect pentru mult timp!

Sursa foto: Shutterstock.com

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884