Alimentația nesănătoasă este principalul factor al oricărei probleme de sănătate, același lucru aplicându-se și în privința problemelor dentare. Cum spre deosebire de animale, noi oamenii avem un singur set permanent de dinți, contează foarte mult să știi ce alimente să adaugi în dieta ta pentru a avea un zâmbet cât mai frumos și sănătos. Astfel, în articolul ce urmează, îți vom prezenta care sunt cele mai benefice alimente pentru dinți sănătoși și cum îți influențează acestea sănătatea.
Cuprins articol
Alimentație pentru dinți sănătoși – cum pot influența alimentele sănătatea dinților?
Pentru a avea dinți sănătoși, nu este de ajuns să mergi la dentist regulat, ci mai degrabă contează să încerci să previi pe cât de mult posibil apariția problemelor dentare. Precum celelalte părți ale corpului, starea de bine a cavității orale depinde foarte mult de regimul alimentar pe care îl ai și necesită o nutriție cât mai sănătoasă pentru a funcționa corespunzător.
Așa cum poate știi deja, principalul inamic al dinților este zahărul, deoarece hrănește bacteriile aflate în placa dentară. Astfel, de fiecare dată când consumi dulciuri, alimente procesate sau sucuri bogate în zaharuri, îți expui cavitatea orală unui atac acidic, ce poate rezulta în demineralizarea smalțului dinților și apariția cariilor.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Regimul tău alimentar poate afecta foarte mult și saliva pe care o produci. Când vine vorba de dinți, saliva are rolul de a acționa ca un scut împotriva cariilor, diluând și curățând acizii și zaharurile din gură. Atunci când dinții tăi sunt expuși adesea atacurilor acidice, saliva nu mai are timp să repare daunele, începând astfel formarea cariilor.
Cele mai sănătoase alimente pentru dinți
Se spune că un măr pe zi ține doctorul la distanță, dar ce alimente țin dentistul la distanță?
Ceaiul verde și negru
Poate ți se pare ciudat ca ceaiul să aibă un impact mare asupra sănătății dinților tăi, dar ceaiul verde și cel negru conțin fluor, un mineral care se regăsește în general în apă și care poate preveni apariția cariilor dentare. Acest lucru se întâmplă deoarece ceaiul poate ține sub control bacteriile și reduce aciditatea din gură.
Nucile
Nucile constituie un element cheie în majoritatea regimurilor alimentare, datorită numărului de grăsimi sănătoase și minerale pe care le conțin. În ceea ce privește dinții, acestea conțin nutrienți care sunt necesari pentru sănătatea dinților și a gingiilor. De asemenea, reprezintă înlocuitorul perfect pentru snacksurile nesănătoase, ajutând totodată la întărirea dinților datorită texturii acestora.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Fructe și legume bogate în fibre
Merele, căpșunile, kiwi-ul, perele, morcovii, țelina și alte legume verzi sunt alimente bogate în fibre și ajută la menținerea dinților cât mai curați. De exemplu, legumele rădăcinoase sunt un bun stimulent pentru dezvoltarea dinților și a gingiilor, producând totodată salivă menită să curețe cavitatea bucală. De asemenea, fructele menționate reprezintă un bun înlocuitor pentru dulciurile dăunătoare, oferindu-ți doza de zahăr și energie necesară, dar într-o variantă mult mai sănătoasă.
Carnea roșie
Carnea roșie precum vita, porcul sau mielul este un aliment bogat în zinc și fier și produce un antioxidant numit selenium care ajută la bunăstarea generală a sistemului imunitar. În același timp, aceste tipuri de cărnuri sunt o sursă excelentă de vitamina B12 și fosfor, care ajută la prevenirea infecțiilor gingivale, pierderii dinților și restaurarea mineralelor necesare pentru evoluția unor dinți puternici.
Produse lactate
Deși consumul de calciu este de cele mai multe ori recomandat pentru întărirea oaselor, acesta este foarte important și pentru sănătatea dinților tăi. Produsele lactate precum laptele, iaurtul și brânzeturile sunt bogate în calciu, iar consumul regulat al acestora poate preveni deteriorarea smalțului dinților. Totodată, trebuie să ai grijă la cantitatea de zahăr din produsele lactate pe care le consumi, deoarece aceasta nu ar trebui să fie mai mare de 10g per 100ml pentru a te putea bucura de beneficiile lor.
Guma fără zahăr
Așa cum spuneam anterior, saliva joacă un rol important în sănătatea cavității orale, protejând-o de atacurile acidice și zaharurile ce pot forma cariile dentare. Astfel, consumul de gumă este benefic pentru sănătatea dinților tăi, deoarece te ajută să produci mai multă salivă, procesul de curățare fiind mult mai eficient. Totuși, ar fi de preferat să optezi pentru gumă fără zahăr deoarece, pe lângă împrospătarea respirației, principalul scop al acesteia este de a preveni cariile, iar acest lucru va fi imposibil dacă ea conține zaharuri.
Toate alimentele prezentate mai sus joacă un rol cheie în a avea dinți sănătoși și pot preveni vizitele dese la dentist. Contează să le alegi pe cele care îți fac ție bine și să te asiguri că nu vor lipsi din alimentație, iar zâmbetul tău va fi mai sănătos ca niciodată.
Sursa foto: freepik.com.
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare