Protezele dentare reprezintă o formă de dentiție artificială care o înlocuiește pe cea naturală, pierdută din diverse motive: afecțiuni precum parodontoza, boli infecțioase, accidente.
Proteza dentară participă la ameliorarea calității vieții multor persoane, care au avut de suferit din cauza unor probleme mai grave în ceea ce privește dinții. Un astfel de dispozitiv medical îmbunătățește pronunția, procesul de masticație și contribuie în mod decisiv la construirea încrederii în sine, prin crearea unui aspect fizic plăcut. În plus, protejează împotriva lăsării premature a feței și ajută la păstrarea sănătății dinților naturali rămași.
În continuare, vei afla care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de proteză.
Cuprins articol
Tipuri de proteze dentare după numărul de dinți
În funcție de numărul de dinți pe care îi înlocuiesc, dispozitive protetice pot fi parțiale sau totale.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Proteze parțiale
Acestea înlocuiesc unul sau mai mulți dintre dinții afectați sau pierduți. Prin sisteme speciale, proteza este amplasată în jurul dinților naturali rămași, iar diferența dintre aceștia și cei artificiali nu este observabilă.
Avantajul acestor proteze este că sunt mai mici și mai ușoare, contribuind la păstrarea dinților sănătoși.
Proteze totale
Cele totale înlocuiesc întreaga dantură, mulându-se pe gingii. Garnitura de dinți este lipită pe baza protezei, iar aceasta se fixează pe gingii.
Lucrarea va avea aceeași culoare ca gingiile pacientului, datorită materialelor din care este realizată. Avantajul unei proteze totale este confortul, mai ales dacă se utilizează un adeziv special pentru fixare.
Tipuri de proteze dentare după mobilitate
La recomandarea medicului, în cazul necesității unei intervenții de protetică dentară, pacientul poate opta pentru o proteză fixă, mobilă, scheletată sau pe implanturi.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Proteze fixe
Sunt realizate din materiale elastice, rezistente, care oferă un grad sporit de confort. Deoarece nu necesită un sistem de prindere si sunt concepute cu materiale translucide, ele capătă culoarea gingiei pacientului, oferind un aspect plăcut. Chiar dacă presupun un cost mai ridicat, acestea prezintă o serie de avantaje categorice: sunt mai ușoare, au un volum mai mic și pot fi purtate o perioadă mai mare de timp.
Proteze mobile
Spre deosebire de cele fixe, protezele mobile pot fi îndepărtate cu ușurință, adesea chiar de către pacient. Cel mai important aspect îl reprezintă posibilitatea de a fi igienizate cu ușurință. Acest aspect previne apariția altor probleme medicale în cavitatea bucală.
În schimb, ele stimulează procesul prematur de resorbție a structurii osoase. De asemenea, pot aluneca ușor, creând disconfort. În acest sens, este recomandată utilizarea unui adeziv.
Proteze scheletate
Acest gen de proteze prezintă un schelet metalic, poziționat sub limbă sau pe cerul gurii, cu ajutorul căruia sunt fixate. Acest mecanism permite crearea unei lucrări de dimensiuni reduse, care oferă un grad înalt de stabilizare, dar și un aspect estetic plăcut. În plus, sunt prevenite efectele negative suferite de gingii sau deteriorarea membranelor mucoase.
Pacienții se adaptează ușor la aceste modele, deoarece oferă senzații similare cu cele ale unei dentiții naturale. Dezavantajul constă în prețul ridicat, datorat metalelor utilizate: titan, argint, aur sau amestecul crom-cobalt.
Proteze pe implanturi
Dispozitivele pe implanturi oferă atât un grad ridicat de stabilitate, cât și posibilitatea îndepărtării protezei. Pentru fixarea acesteia, se utilizează implanturile dentare sau dinții naturali rămași.
Acest tip de lucrare protetică este recomandat în cazul în care pacientul suferă de o atrofie avansată a osului, caz în care se utilizează mai multe implanturi. Proteza poate fi montată printr-un proces de cimentare sau înșurubare. La final, ea va fi stabilizată atât cu ajutorul inserțiilor, cât și al gingiilor. Avantajul acestor modele este că pot fi date deoparte pentru igienizare și detartrare.
Tipuri de proteze dentare după materialul garniturii de dinți
În funcție materia utilizată pentru realizarea garniturii de dinți, protezele pot fi ceramice sau din acril.
Proteze cu dinți ceramici
Aceștia se camuflează perfect lângă dinții naturali și au o durabilitate sporită. Având o greutate mai mare, în anumite cazuri pot accelera procesul de resorbție osoasă.
Proteze cu dinți din acril
Realizate dintr-un plastic rezistent, acestea reușesc să imite cu succes culoarea dinților naturali și sunt mai puțin zgomotoase. Însă garniturile din acril au și dezavantaje. Prezintă un grad mai redus de rezistență față de cele ceramice și pot înlesni apariția bacteriilor.
Așadar, proteza dentară trebuie selecționată atent, în funcție de nevoile și de configurația dentară a pacientului.
Sursa foto: shutterstock.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare