Ce este obturatia de canal? Obturatia de canal este o tehnica care presupune tratarea dintelui sau a maselei afectate de carie, astfel incat aceasta sa nu trebuiasca sa fie inlaturata si inlocuita cu un implant. Cu alte cuvinte, este o procedura care vine in ajutorul pacientului, atat din punct de vedere psihic, cat si financiar.
Cuprins articol
Cum se realizeaza obturatia de canal?
In momentul in care ai o carie, aceasta iti provoaca o durere insuportabila, care, de fiecare data, te trimite la cabinetul stomatologic, pentru tratament. In cazul in care caria afecteaza foarte mult sanatatea dintelui, medicul dentist propune o obturatie de canal, pentru a incerca sa-l salveze. In cazul in care radacina este inca sanatoasa, nu se pune problema unui implant, ci se va face o reconstructie a maselei distruse.
Aceasta procedura include mai multe etape, printre care:
- Anestezie locala
- Curatarea dintelui
- Extirparea nervului
- Curatarea canalului maselei
- Obturatie radiculara – umplerea canalului dintelui cu pasta sau introducerea unui pivot la baza radacinii, pentru o sustinere indelungata. Acestea sunt materialele folosite la orice interventie de acest gen.
- Cimentare si, daca este cazul, montarea unei coroane dentare
Cat dureaza o obturatie de canal? Acest lucru depinde de la un pacient la altul, insa, de regula, un astfel de procedeu nu ar trebui sa implice mai mult de 4 vizite la doctor.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Obturatia unui canal dentar este o tehnica sigura, care, in majoritatea cazurilor, are rezultate foarte bune, fiind realizata doar de catre medici specializati in acest domeniu. Cu toate acestea, exista situatii in care pot aparea efecte adverse, precum o infectie in zona tratata, care presupune complicatii si o alta schema de tratament.
Mituri despre obturatia de canal
In cazul in care nu ai mai facut niciodata o obturatie de canal, este normal sa te sperie aceasta procedura, insa nu trebuie sa crezi toate miturile, pe care le auzi de la apropiati sau pe care la citesti pe Internet. Este recomandat sa discuti deschis cu medicul dentist despre tot ceea ce te macina cu privire la aceasta tehnica si vei vedea ca teama va disparea.
1. Obturatia de canal a maselei doare
Trebuie sa retii faptul ca obturatia de canal nu doare, deoarece, pe tot parcursul procedurii, zona afectata va fi sub anestezie, motiv pentru care pacientul nu va simti durerea provocata de interventiile care se fac in acest sens. Tot ce poti percepe ca fiind dureros, pe parcursul tratamentului, este intepatura provocata de acul injectiei, atunci cand esti anesteziat. Nici acest lucru nu trebuie sa te sperie, deoarece este vorba despre unul foarte subtire, care trece doar prin primul strat al gingiei.
2. Exista mari sanse de infectare a maselei dupa realizarea obturatiei de canal
Aparitia unei infectii, dupa o obturatie de canal, este posibila, dar doar in cazul in care procedura nu este realizata corespunzator. Daca zona a fost dezinfectata si cimentata in totalitate, sansele sa te confrunti cu o astfel de complicatie sunt foarte mici. In schimb, este foarte important ca, pentru refacere, dupa obturatia de canal, sa nu mananci o perioada de timp si, in rest, sa te speli pe dinti de cel putin doua ori pe zi.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
3. Este mai bun implantul decat tratarea dintelui cariat in profunzime
Niciun fel de implant nu poate inlocui functiile unui dinte natural, motiv pentru care cei mai multi medici opteaza mai degraba pentru obturatia de canal decat pentru inlocuirea maselei, de exemplu, cu una artificiala. Tratamentul endodontic are o rata foarte mare de succes si multi dintre pacienti se bucura de rezultate permanente.
Foarte multe persoane ajung in ultimul moment la dentist, insa, daca nu mergi in mod regulat la control, risti sa-ti pierzi dintii sau sa te confrunti cu probleme si dureri, care pot fi tratate cu dificultate. Astfel, indiferent de cat de mic este disconfortul pe care il provoaca un dinte sau o masea, este necesar sa te prezinti la cabinetul stomatologic pentru a rezolva problema. Obturatia de canal este o tehnica comuna, folosita des de catre medici, care nu presupune durere, fapt pentru care nu ai niciun motiv sa te feresti de un astfel de tratament.
Sursa foto: Unsplash.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare