Fraud Blocker CANDIDOZA (Candida) BUCALĂ:Ce este?Simptome,Cauze șiTratament - CISO Medical % Skip to main content

Te confrunți cu o situație neplăcută și vrei să știi rezolvarea ei? Acest articol te poate ajuta. Îți prezentăm mai jos tot ce trebuie să știi despre candidoza bucală. 

Ce este candidoza bucală

Candidoza bucală este o afecțiune provocată de o ciupercă numită Candida albicans și este localizată la nivelul cavității bucale, limbă sau în gât. 
Candida orală apare cel mai des la sugari și copii mici. Aceasta provoacă formarea unor umflături albe sau gălbui pe obrajii interiori și limbă. De obicei, umflăturile dispar cu tratament.
Infecția este, de obicei, ușoară și rareori provoacă probleme grave. La persoanele cu sistem imunitar slăbit se poate răspândi în alte părți ale corpului și poate provoca complicații.

Simptomele candidei orale la femei, la bărbați și la copii

În stadiile sale incipiente, candidoza bucală poate să nu prezinte simptome. Dar, pe măsură ce infecția se agravează, poate apărea unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • pete albe sau galbene ușor umflate pe obrajii interiori, limbă, amigdale, gingii sau buze
  • sângerare ușoară în cazul în care umflăturile sunt lezate
  • senzație de durere sau arsură în gură
  • pielea uscată și crăpată la colțurile gurii
  • dificultate la înghițire
  • pierderea simțului gustativ
  • senzația de gust rău

Simptomele sunt aceleași și pentru bărbați și pentru femei, însă la copii este mai greu de identificat deoarece nu își pot da seama de unele simptome.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Care sunt cauzele și factorii de risc ai candidozei bucale

Este normal ca o cantitate mică de C. albicans să trăiască în gură, fără a face rău. Când sistemul dumneavoastră imunitar funcționează corect, bacteriile benefice din corp ajută la menținerea C. albicans sub control. Dacă sistemul dumneavoastră imunitar este compromis sau echilibrul microorganismelor din corp este perturbat, ciuperca poate scăpa de sub control.Puteți dezvolta o supraaglomerare de C. albicans, care cauzează tuse orală dacă luați anumite medicamente care reduc numărul de microorganisme prietenoase din corp, cum ar fi antibioticele.Tratamentele pentru cancer, inclusiv chimioterapia și radioterapia, pot, de-asemenea, deteriora sau ucide celulele sănătoase. Acest lucru vă face vulnerabil la tulburări orale și la alte infecții.Condițiile care îți slăbesc sistemul imunitar, cum ar fi leucemia și HIV, crește, de-asemenea, riscul de a dezvolta tulburări orale. Diabetul necontrolat îți slăbește sistemul imunitar și provoacă niveluri ridicate de zahăr în sânge. Acest lucru creează condiții favorabile pentru ca C. albicans să se dezvolte.

Tratament și remedii pentru candida bucală

Medicul dumneavoastră poate diagnostica candidoza orală, examinându-vă gura și observând  umflăturile caracteristice pe care le provoacă.În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate lua o biopsie a zonei afectate pentru a confirma diagnosticul. Pentru a efectua o biopsie, ei vor răzui o porțiune mică dintr-o umflătură din gură. Eșantionul va fi apoi trimis la un laborator pentru a fi testat pentru C. albicans.Dacă există simptome că ciuperca să fi afectat și zona esofagului, se va efectua o endoscopie a zonei. Pentru acest proces, medicul dumneavoastră folosește un tub subțire cu o lumină și o cameră atașată la acesta. Acesta introduc acest „endoscop” prin gură și apoi în esofag pentru a-l examina. De asemenea, pot preleva o probă de țesut pentru analiză.Pentru a trata candida bucală, medicul dumneavoastră vă poate prescrie unul sau mai multe dintre următoarele medicamente:

  • fluconazol – un medicament antifungic oral;
  • clotrimazol – un medicament antifungic care este disponibil sub formă de pastile;
  • nystatin – sub formă apă de gură antifungică;
  • itraconazol – un medicament antifungic oral utilizat pentru a trata persoanele care nu răspund la alte tratamente pentru candidă orală și persoanele cu HIV;
  • amfotericină B – un medicament care este utilizat pentru a trata cazurile severe de candidoză orală.

Bebelusii pot avea mai multe episoade de candidoză bucală în primul an de viata.De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda remedii la domiciliu sau modificări ale stilului de viață pentru a ajuta la tratarea candidei orale.Pe lângă tratamentul oferit de medic puteți apela la câteva remedii la dumneavoastră acasă. De exemplu, puteți să vă clătiți gura cu una dintre următoarele:

  • apa sarata;
  • o soluție formată din de apă cu bicarbonat de sodiu;
  • un amestec de apă și suc de lămâie;
  • un amestec de apă și oțet de mere.

S-ar putea ajuta, de asemenea, să mâncați iaurt care conține bacterii benefice sau să luați un supliment probiotic.După vindecare este important să practicați o igienă orală bună. Iată câteva sfaturi:

  • Periați-vă dinții cu o periuță de dinți moale, pentru a evita rănirea.
  • Înlocuiți periuța de dinți după ce ați terminat tratamentul și curățați-vă protezele în mod corespunzător dacă le purtați, pentru a reduce riscul de reinfectare.
  • Evitați apa sau spray-urile de gură, dacă medicul dumneavoastră nu le-a prescris.

Prevenirea candidozei orale

Pentru a reduce riscul apariției candidozei bucale, încercați următoarele:

  • Urmați o dietă hrănitoare și practicați un stil de viață general sănătos pentru a sprijini funcționarea normală a sistemului imunitar.
  • Nu uitați de o igienă orală bună prin spălarea dinților de două ori pe zi  și vizitați stomatologul în mod regulat.
  • Dacă purtați proteze, îndepărtați-le înainte de culcare, curățați-le zilnic și asigurați-vă că se potrivesc corect.
  • Dacă aveți diabet, luați măsuri pentru a vă gestiona nivelul glicemiei.

Candidoza bucală se transmite?

Dacă prezentați simptomele candidozei orale, este posibil să transmiteți ciuperca care provoacă această afecțiune către altcineva prin banalul sărut. În unele cazuri, acea persoană poate dezvolta de-asemenea aceleași tulburări orale.Ciuperca care provoacă candidoza orală provoacă, de-asemenea, infecții și în alte părți ale corpului. Este posibil să transferați ciuperca dintr-o parte a corpului în alta din neatenție.Dacă aveți orice tip de candidoză fie la nivelul gurii sau a organelor genitale, aceasta poate fi transmisă partenerului prin sex vaginal, sex anal sau sex oral.Dacă aveți o infecție cu ciuperca C. albicans în zona sânului, puteți transmite ciuperca copilului dumneavoastră în timp ce alăptați. De asemenea, bebelușul suferă de candidă

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

bucală vă poate transmite ciuperca în timpul alăptatului.Așadar, consultați medicul dacă prezentați mai mult de 3 simptome ale candidozei bucale și urmați sfaturile acestuia și un tratament riguros. Nu uitați să vă periați de cel puțin 2 ori pe zi dinții. Urmați un regim alimentar bogat în vitamine pentru a evita slăbirea sistemului imunitar și consumați cel puțin 2 litri de apă zilnic.

Servicii stomatologice CISOMedical Bucuresti

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884