Fraud Blocker Dureri de gingii: cauze, simptome, tratamente și remedii eficiente - CisoMedical Skip to main content
Prima pagină » Blog » Dureri de gingii: cauze, simptome, tratamente și remedii eficiente

Durerea care poate apărea la nivelul gingiilor este o problemă foarte des întâlnită la toate vârstele. În cele mai multe cazuri, senzația de disconfort va dispărea cu timpul, însă dacă apar simptome îngrijorătoare, programați-vă cât de curând posibil un consult cu medicul dvs stomatolog.

Până atunci, este important să știți care pot fi cauzele gingiilor dureroase, cum puteți identifica simptomele și cum să tratați la domiciliu orice disconfort sau durere la nivelul gingiilor.

Gingii dureroase – care pot fi cauzele?

 

Gingiile au un rol esențial în buna funcționare a corpului uman, oferind susținerea necesară unei danturi sănătoase. Însă, dacă nu sunt îngrijite corespunzător, gingiile pot fi mai predispuse către dezvoltarea unor boli grave la nivelul gurii, precum gingivita sau parodontoza.

E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile

Dacă percepeți durere la nivelul gingiilor atunci când mâncați, beți, vă spălați pe dinți sau folosiți ața dentară, este posibil să vă întrebați ce o cauzează și cum o puteți trata cât mai rapid.

În general, durerea, inflamațiile sau sângerările gingivale poate fi cauzate de o tehnică necorespunzătoare de periaj sau de folosire a aței dentare, de boli ale gingiilor, chimioterapie, consum de tutun sau dezechilibre la nivel hormonal și imunitar.

Alte cauze pot fi:

-Aftele: ulcere dureroase care se găsesc în gură și care pot provoca dureri ale gingiilor. Aftele pot fi cauzate de stres, de leziuni ale țesutului bucal și pot indica un sistem imunitar slăbit.
-Tăieturi sau abraziuni dentare: aparatele sau protezele dentare pot irita țesutul și pot provoca dureri gingivale.
-Boli sau infecții ale gingiilor: gingivita, parodontopatia etc.
-Infecție a sinusurilor: sinuzita apare atunci când mucoasa sinusurilor se inflamează în urma unei infecții, ducând astfel la dureri la nivelul sinusurilor (sinuzită maxilară).

ATENȚIE! Dacă observați oricare dintre aceste simptome, pe lângă durerea la nivelul gingiei, vă recomandăm să vă consultați cu un medic specialist pentru a confirma diagnosticul și prescrie un plan de tratament. Indiferent de locul durerii sau de cauza acesteia, este indicat să rezolvați din timp, pentru a evita potențiale complicații.

Durerea gingiilor – Care sunt simptomele?

 

Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos

Durerea gingiilor poate fi însoțită și de alte simptome la nivelul gurii, pe care le vom enumera în continuare:

  • Respirație urât mirositoare;
  • Sângerarea gingiilor;
  • Aspect roșu aprins sau roșu-violet al gingiilor;
  • Gingii sensibile/ sensibilitate accentuată la nivelul lor;
  • Inflamarea gingiei;
  • Ulcere bucale dureroase (afte);
  • Retragerea gingiei;
  • Slăbirea danturii;
  • Dureri ale limbii;

Durerile gingivale pot fi însoțite și de alte simptome prezente în corp precum:

  • Sângerare anormală, abundentă;
  • Greaţă;
  • Ganglioni limfatici umflați de sub maxilar sau de-a lungul gâtului;
  • Slăbiciune, oboseală sau amețeală;

În unele cazuri, durerea gingiilor poate apărea concomitent cu alte simptome care ar putea indica o afecțiune gravă, ce ar trebui evaluată în regim de urgență:

  • Dificultate la înghițire sau la respirație;
  • Febră mare (mai mare de 38 grade Celsius);
  • Pierderea dinților.

Ce poți face în cazul gingiilor inflamate? – tratamente și remedii

 

Tratamentele profesionale realizate de medicii stomatologi pentru a preveni și atenua durerile gingivale pot include:

  1. Detartraj: presupune îndepărtarea plăcii și a depozitelor dure (calcul sau tartrul) de pe suprafața dinților, atât deasupra, cât și sub linia gingiei.
  2. Antibiotice: pot fi prescrise de medic pentru tratarea infecției.
  3. Ajustarea mușcăturii cu ajutorul unui aparat dentar sau un dispozitiv de protecție pentru mușcături.
  4. Drenajul sau îndepărtarea țesuturilor infectate.
  5. Extracție dentară locală.

Iată câteva dintre cele mai simple și eficiente remedii pentru a ameliora și preveni pe viitor durerea resimțită la nivelul gingiilor:

☑Menținerea unei igiene orale adecvate. Spălați-vă dinții de două ori pe zi timp de cel puțin două minute folosind o periuță de dinți cu cap mic și peri moi. Utilizați o pastă de dinți care îndepărtează acumularea de bacterii și susține sănătatea gingiilor. Folosiți, de asemenea, (cu delicatețe) ață dentară, pentru a îndepărta placa din zonele greu accesibile dintre dinți.

☑Vizite regulate la cabinetul stomatologic.

☑Renunțarea la fumat.

☑Aplicare de comprese reci sau calde (la recomandarea medicului) pe gingie.

☑ Clătiri/gargara cu apă sărată: Sarea are proprietăți anti-bacteriene, de aceea este recomandat să adăugați 1 linguriță cu sare la o cană cu apă caldă, nu fierbinte, pe care să o folosiți mai apoi pentru a vă clăti gura de cel puțin două ori pe zi, timp de 30 de secunde. A nu se înghiți apa!

☑ Masarea gingiilor: Spălați-vă pe mâini, iar apoi cu ajutorul degetului, faceți ușor o mișcare circulară deasupra gingiei dureroase și cât mai mult în lateral. Faceți acest lucru în sensul acelor de ceasornic pentru 15 rotații, apoi în sens invers acelor de ceasornic pentru încă 15 rotații. Nu masați energic și nu apăsați prea tare. Repetați masajul de cel puțin trei până la patru ori pe zi. Masarea gingiilor vă poate ajuta cu durerile gingiilor de la molarii de minte.

☑ Plicuri de ceai: ceaiurile cu proprietăți astringente (ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul de hibiscus) sau antiinflamatorii (mușetelul sau ghimbirul) sunt o modalitate excelentă de a calma gingiile dureroase. Înmuiați pliculețe de ceai în apă clocotită timp de cel puțin 5 minute. Lăsați plicul de ceai să se răcească câteva minute, astfel încât să nu fie fierbinte și apoi aplicați pe gingiile afectate.

☑Analgezicele fără prescripție medicală (aspirina, acetaminofenul sau ibuprofenul) pot ajuta.

☑Îmbunătățirea dietei: Includeți în dieta zilnică alimente bogate în calciu (lactate, lapte de soia, tofu, cereale și verdețuri), vitamina C (broccoli, ardei gras, citrice, kale, căpșuni) și acid folic (fasole, linte, sparanghel, mazăre și avocado) în dieta dumneavoastră.

Gingiile sunt extrem de importante pentru sănătatea orală unei persoane, dar și pentru funcționarea normală a întregului organism. De aceea, prevenția și tratarea problemelor apărute cu ajutorul unei echipe medicale profesioniste sunt esențiale pentru a avea gingii puternice și sănătoase!

Sursă foto: burst.shopify.com.

Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare

Close Menu
Urgențe: Telefon: 0772 165 028 / 0721 208 884