Toti oamenii se confrunta cel putin o data in viata cu afectiuni ale cavitatii bucale, una dintre cele mai frecvente fiind stomatita herpetica. Aceasta este o infectie foarte contagioasa, care apare atat la copii, cat si la adulti.
Aceasta afectiune se pot dezvolta pe sau sub limba si pe interiorul obrajilor, precum si pe buze.
Citeste in continuare daca vrei sa afli mai multe despre stomatita herpetica, cum ar fi cauzele, simptomele, tratamentul, dar si prevenirea aparitiei acesteia.
Cuprins articol
Ce este stomatita herpetica sau gingivostomatita?
Numita si gingivostomatita, stomatita herpectica este o infectie frecventa a cavitatii bucale si gingiilor, avand ca principale simptome umflare si iritarea acestora. De asemenea, pot aparea leziuni la nivelul gurii care seamana cu niste rani sau plagi.
E timpul să pui sănătatea orală pe primul loc! Pentru un consult specializat, te invităm să completezi formularul de consultanță și vei fi contactat în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile
Aceasta poate fi rezultatul unei infectii virale sau bacteriene. Adesea, este o problema care apare ca urmare a unei igiene orale precare.
Gingivostomatita este frecventa mai ales la copiii sub 6 ani, dar apare si la adulti. Micutii care au aceasta afectiunie, pot saliva in exces si pot refuza sa manance sau sa bea din cauza disconfortului (adesea, sever) cauzat de rani. De asemenea, pot face febra si sufera de ganglioni limfatici umflati. Persoanele mai in varsta pot prezenta aceleasi simptome, dar mai proeminente.
Gingivostomatita este denumita si stomatita herpetica, deoarece este, de cele mai multe ori, rezultatul infectiei cu virusul herpes simplex (HSV).
Care sunt cauzele stomatitei herpetice?
Stomatita herpetica poate aparea din cauza mai multor factori. Cele mai frecvente sunt legate de virusuri si bacterii.
Cele mai frecvente cauze ale aparitiei stomatitei herpetice sunt:
- virusului herpes simplex 1 (HSV-1);
- enterovirusurile, cum ar fi coxsackie virusul;
- bacteriile;
- alergiile;
- expunerea la substante chimice iritante sau alte substante;
- radiatii si chimioterapie;
- igiena orala necorespunzatoare.
Care sunt simptomele stomatitei herpetice?
Simptomele gingivostomatitei pot varia in severitate. Poate fi resimtita atat ca un disconfort minor, cat si ca o durere acuta si sensibilitate exgerata a cavitatii bucale.
Nu mai amâna rezolvarea problemelor dentare! Completează formularul de consultanță pentru a beneficia de consultanță stomatologică și obține soluțiile de care ai nevoie pentru un zâmbet strălucitor și sănătos
Simptomele cel mai des intalnite includ:
- plagi si ulceratii la nivelul gingiilor sau partilor interioare ale obrajilor (acestea sunt de culoare cenusie sau galbene la exterior si rosii in centru);
- respiratie urat mirositoare;
- febra;
- gingii umflate, sangeroase;
- noduli limfatici umflati;
- saliva in exces;
- stare generala de rau;
- dificultati in a manca si a bea din cauza disconfortului bucal.
Trebuie sa mergi la cabinetul stomatologic daca:
- simptomele se agraveaza sau persista mai mult de cateva zile;
- pacientul prezinta febra sau durere in gat;
- pacientul refuza sa manance sau sa bea.
Cum se stabileste diagnosticul de stomatita herpetica?
Medicul specialist analizeaza cavitatea bucala si eventualele leziuni. De obicei, nu sunt necesare mai multe teste. Daca sunt prezente si alte simptome (cum ar fi tuse, febra sau dureri musculare), pot fi recomandate investigatii suplimentare.
In unele cazuri, poate fi prelevata o cultura din zona afectata, pentru a verifica daca sunt prezente anumite bacterii (de exemplu, streptococ) sau virusi. Poate fi efectuata si o biopsie, prin indepartarea unei bucati de piele, daca exista suspiciunea ca ar putea exista alte boli.
Care este tratamentul stomatitei herpetice?
Simptomele dispar, in general, in doua-trei saptamani fara tratament. Medicul poate prescrie un antibiotic si poate sa curete zona afectata, pentru a grabi vindecarea, atunci cand este cazul.
Exitsa, insa, cateva lucruri pe care le poti face pentru a ameliora disconfortul, si anume:
- sa te clatesti cu apa de gura care contine peroxid de hidrogen sau lidocaina;
- sa ai o dieta sanatoasa, in special, consumul de alimente moi, evitandu-le pe cele picante sau acre;
- pentru durere, poti lua un antiinflamator, dar doar conform recomandarii medicului sau farmacistului;
- sa continui sa-ti speli dintii si gingiile, chiar daca doare. In caz contrar, simptomele s-ar putea inrautati in urma acumularii de bacterii si microbi.
Cum previi aparitia stomatitei herpetice?
Igiena orala corecta poate scadea semnificativ riscul aparitiei acestei infectii. Gingiile sanatoare sunt roz, fara leziuni sau rani. O igiena orala de baza presupune:
- perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi, mai ales dupa ce mananci si inainte de culcare;
- folosirea zilnica a atei dentare;
- vizite periodice la medicul dentist, precum si curatarea profesionala cel putin odata pe an;
- mentinerea dispozitivelor bucale curate, cum ar fi igienizarea aparatului dentar sau a protezei.
Pentru a preveni contractarea virusului HSV-1, nu atinge fata sau obiectele unei persoane infectate. Nu folosi aceleasi lame de ras sau tacamuri, de exemplu.
Cea mai buna metoda de a evita virusul coxsackie este spalarea frecventa a mainilor. Acest lucru este deosebit de importat mai ales dupa utilizarea toaletelor publice sau schimbarea scutecului unui copil si inainte de a manca sau pregati mesele.
In concluzie, gingivostomatita sau stomatita herpetica este o infectie de care poate suferi oricine si poate avea o forma usoara sau una dureroasa si incomoda, mult mai avansata. Asadar, daca te confrunti cu aceasta problema, nu ezita sa consulti un specialist.
Sursa foto: unsplash.com
Dacă ai decis să apelezi la ajutor specializat pentru problemele cu care te confrunți, sună-ne la numărul 0772 165 028, trimite-ne un e-mail la programari@cisomedical.ro sau completează formularul de programare